Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.5°C26.1°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.9°C26.0°C
3 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C24.3°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
0 BF 68%
Θάνος Πλεύρης / Προκαλεί για τη λίστα ντροπής με την επιλογή ασθενών covid από τους κλινικάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Προκαλεί για τη λίστα ντροπής με την επιλογή ασθενών covid από τους κλινικάρχες

Ο Θάνος Πλεύρης
(INTIME NEWS/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ)

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης μετά την αποκάλυψη του Ανδρέα Ξανθού ότι οι κλινικάρχες επιλέγουν ποιους ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύσουν.

Ο υπουργός Υγείας κρύβεται και δεν απαντά για ποιο λόγο οι κλινικάρχες εξασφάλισαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid «χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου». Αντί αυτού κατηγορεί τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για «σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού».

Ειδικότερα, ο Θάνος Πλεύρης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο διασφαλίσαμε 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιλαμβάνομαι ότι η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ και του τομεάρχη Υγείας κου Ξανθού μπροστά σε αυτήν την συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θωρακίζει το ΕΣΥ τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και δηλώσεις πανικού. Θα το ξεπεράσουν».

Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας στις 7/1/2022, τα κριτήρια εισαγωγής ορίζουν ότι: «μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς ή ασθενείς του ΤΕΠ, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ.

«Με άλλα λόγια η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν φτάνουν ούτε για τις εισαγωγές μιας μέρας, αφού αυτό γίνεται υπό τον όρο της επιλογής των περιστατικών» τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δήλωσε:

«Αυτές τις μέρες, παρά τις καθησυχαστικές επιδημιολογικές προγνώσεις του «συστήματος Μαξίμου» η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Και επειδή η κυβέρνηση δεν προετοίμασε έγκαιρα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έχει εμφανιστεί στην καθημερινότητα των νοσοκομείων μια νέα «λίστα ντροπής · είναι οι ασθενείς που παραμένουν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) μέχρι να βρεθεί κρεβάτι απλής νοσηλείας. Η περίπτωση του Νοσοκομείου Νίκαιας που χθες παρέμεναν στα ΤΕΠ σε φορεία ή ράντζα 17 ασθενείς με covid περιμένοντας να «συναινέσουν» οι ιδιωτικές κλινικές για τη διακομιδή τους, είναι πολύ χαρακτηριστική.

Μόνο που οι κλινικάρχες εξασφάλισαν από το Υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid “χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρή νόσου” (βλ. Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, 7/1/2022)!

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν φτάνουν ούτε για τις εισαγωγές μιας μέρας -, αφού αυτό γίνεται υπό τον όρο της επιλογής των περιστατικών.

Η υγειονομική τραγωδία συνεχίζεται. Δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, υπάρχουν και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών covid.

Η μόνη λύση αυτή την ώρα είναι η άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ όλων των διαθέσιμων υγειονομικών (επιλαχόντες σε μόνιμες κρίσεις γιατρών, γιατροί και νοσηλευτές που είναι στις λίστες επικουρικού προσωπικού), καθώς και η εφαρμογή μιας ενιαίας ταχύτητας στο σύστημα υγείας, με επιστράτευση των αναγκαίων δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και των δομών των ενόπλων δυνάμεων και αναλογική επιβάρυνση όλων.

Έτσι θα διασφαλιστεί η ισόρροπη κατανομή των νοσηλευόμενων με κορονοϊό με βάση τις υπάρχουσες κλίνες και το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσει να συνδυαστεί η covid και η μη covid φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι επίταξη, αλλά λευκή επιταγή της κυβέρνηση στους κλινικάρχες, οι οποίοι για άλλη μια φορά παίρνουν και το ζεστό χρήμα και τα καθαρά περιστατικά. Όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ΜΕΘ τους για Covid-19 περιστατικά· χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις».

Αναλυτικά η δήλωση της Δώρας Αυγέρη:

Τις προηγούμενες ημέρες μαθαίναμε ότι «ρίχνονται 300 κλίνες Covid-19 από τον ιδιωτικό τομέα στη μάχη της πανδημίας». Αποσιωπήθηκε, όμως, ότι οι κλινικάρχες διαλέγουν και παίρνουν ό,τι περιστατικό θέλουν, καθώς με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας θεσπίζονται «κριτήρια εισαγωγής» των ασθενών με κορωνοϊό!

Στο «και πέντε»  οι κλινικάρχες  καλούνται από την κυβέρνηση να δώσουν 300 κλίνες για Covid-19 (αριθμός πολύ μικρός βάσει των αναγκών), αλλά πώς: μόνο για εκείνους τους ασθενείς από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή νοσηλευόμενους των δημόσιων νοσοκομείων που δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα πολύ σοβαρής νόσου –όπως ορίζει η εγκύκλιος– τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής». Εξαιρούνται, επίσης, «ασθενείς που χρήζουν αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα»!

Αυτό δεν είναι επίταξη, αλλά λευκή επιταγή της κυβέρνηση στους κλινικάρχες, οι οποίοι για άλλη μια φορά παίρνουν και το ζεστό χρήμα και τα καθαρά περιστατικά.

Όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ΜΕΘ τους για Covid-19 περιστατικά· χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία, «παρηγοριά στον άρρωστο» που περιμένει σε ράντσο, όπως οι 17 άνθρωποι της λίστας της ντροπής, οι οποίοί εξαιρέθηκαν από την νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια με την εγκύκλιο- δώρο στους κλινικάρχες που πέρασε ο υπουργός Πλεύρης.

Με ευθύνη και σχέδιο της κυβέρνησης οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν καθαρές από τον Covid-19, συνεχίζουν να εισπράττουν ζεστό δημόσιο χρήμα μόνο για καθαρά περιστατικά, τα οποία είναι χιλιάδες και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε νοσοκομεία μόνο για κορωνοϊό, διακινδυνεύοντας το δημό σιο σύστημα υγείας και τις ζωές των ανθρώπων.

Με το ΕΣΥ υπό ασφυκτική πίεση και στα όρια της γενικευμένης κατάρρευσης, η κυβέρνηση παριστάνει πως επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές, υποτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον στο ιδιωτικό κέρδος.

Στην πραγματικότητα είναι μια κυβέρνηση ντήλερ ιδιωτικών συμφερόντων, μια κυβέρνηση που τελεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτά τα συμφέροντα θέτουν. Είναι η κυβέρνηση που μετατρέπει άλλη μία κρίση των πολλών σε ευκαιρία για τους λίγους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία και πρέπει να φύγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL