Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
17.6°C23.6°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C23.2°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
2 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C20.1°C
0 BF 49%
Κυπριακή τραγωδία: Ο Σεφέρης είχε προειδοποιήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακή τραγωδία: Ο Σεφέρης είχε προειδοποιήσει

Η σημαία της Κύπρου
EUROKINISSI

Τις μέρες τούτες του Ιουλίου, κάθε χρόνο εδώ και σαράντα επτά χρόνια, θυμόμαστε την κυπριακή τραγωδία, που συντελέστηκε σε δύο πράξεις, 15 Ιουλίου 1974 το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα, 20 Ιουλίου η τουρκική εισβολή με τη σημαία της «ειρηνευτικής επιχείρησης».

Επρόκειτο για το οδυνηρό επακόλουθο της επιβολής στην Ελλάδα της «φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών» στις 21 Απριλίου 1967, που ανέκοψε βίαια τη δημοκρατική ανέλιξη της πατρίδας μας, επιβάλλοντας καθεστώς φυλακίσεων, εξορίας, βίας και τρόμου, με σύνθημα το «Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών».

Για τα δεινά και τις τραγωδίες που επιφύλασσε το αμερικανοκίνητο στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς είχε προειδοποιήσει με βαρυσήμαντη δήλωσή του, στις 28 Μαρτίου 1969, ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Κύπρο, έχοντας αφιερώσει στο «νησί της Αφροδίτης» το περίφημο ποίημά του «Η Σαλαμίνα της Κύπρος».

Στη δήλωσή του, ο Σεφέρης τόνιζε:

«Κλείνουν δύο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς όλως διόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας, και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας, στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά. Δεν θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δε λογαριάζουν πάρα πολύ για ορισμένους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτόν τον κίνδυνο.

Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό».

«Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό» κατέληγε ο εθνικός ποιητής, «και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή».

Το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι χουντικοί χαρακτήριζαν «Κάστρο της Μεσογείου», πέτυχε προσωρινά, διότι ο Μακάριος επιβίωσε διαφεύγοντας στο εξωτερικό. Συνοδεύτηκε όμως από δολοφονίες αθώων Ελληνοκυπρίων, κυρίως στελεχών της προεδρικής φρουράς και ανθρώπων της Αριστεράς που αντιστάθηκαν. Χειρότερη όμως συνέπεια του προδοτικού πραξικοπήματος ήταν ότι έδωσε το πρόσχημα για την εφαρμογή του σχεδίου «Αττίλας» εκ μέρους της κυβέρνησης Ετσεβίτ στις 20 Ιουλίου 1974, με τις γνωστές συνέπειες που ακόμα διαρκούν.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η χούντα στην Ελλάδα και την Κύπρο κατέρρευσε την επομένη της τουρκικής εισβολής, με συνέπεια την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974. Με άλλα λόγια, με το αίμα και Κυπρίων πολιτών κατακτήθηκε η δημοκρατία που απολαμβάνουμε έκτοτε. Γι’ αυτό, οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον κυπριακό λαό, στον οποίο υποσχεθήκαμε «Δεν Ξεχνώ», υπόσχεση που οφείλουμε να τηρούμε πολύ περισσότερο σήμερα, που η γραμμή Ερντογάν - Τατάρ απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με οριστική διχοτόμηση.

Η ανησυχία μεγαλώνει από το γεγονός ότι η Δεξιά της Ελλάδας δεν αγκάλιασε την ανεξαρτησία της Κύπρου, ίσως διότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Μακάριο Πρόεδρο έδινε παραδείγματα φιλειρηνικής, αδέσμευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL