Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.1°C30.7°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.6°C30.1°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.0°C31.0°C
0 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.9°C26.5°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C29.0°C
2 BF 51%
ΣΥΡΙΖΑ / Πού (θα έπρεπε να) οδεύουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Πού (θα έπρεπε να) οδεύουμε

ΤΣΙΠΡΑΣ

Για ποιο μέλλον παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Για ποιον κόσμο, για ποια Ελλάδα; Μέσα στην κυρίαρχη καθημερινότητα της μικροπολιτικής, σπάνια δίνεται χώρος για μακρόπνοα σχέδια και οράματα. Μέσα στην ένταση της πολιτικής σύγκρουσης για τα εργασιακά δικαιώματα, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για τις κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας, σπάνια υπάρχει ο χρόνος για μια ψύχραιμη και τεκμηριωμένη παρουσίαση για το πού (θα έπρεπε να) οδεύουμε.

Αυτόν τον χώρο και τον χρόνο φρόντισε να βρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να παρουσιάσει τις απόψεις του για τη στρατηγική που πρέπει να σχεδιάσει η χώρα και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Η ΑΥΓΗ, με τη σειρά της, παρουσιάζει σήμερα τις βασικές γραμμές αυτής της στρατηγικής.

Καταρχάς θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η εμπειρία από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η κλιματική κρίση και η αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών δυνάμεων. Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι μετά την κρίση της πανδημίας δεν θα πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη και η Ελλάδα στις παλιές συνταγές οικονομικής ορθοδοξίας που κυριάρχησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Και επιμένει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την εθνική στρατηγική της Ελλάδας του μέλλοντος πρέπει να βασίζεται σε έναν δυναμικό ρεαλισμό.

Δυναμικός ρεαλισμός, κατά Τσίπρα, είναι, πρώτον, η υποχρέωση να οικοδομηθεί ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Με στιβαρό τον ρόλο του κράτους στον τραπεζικό τομέα, στο ΕΣΥ, στις εργασιακές σχέσεις, στη φορολογική δικαιοσύνη. Εκτιμά, μάλιστα, ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στην Ε.Ε. την τελευταία περίοδο για να αμβλύνουν τις ανισότητες και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση και έναν συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης προς όφελος και της μικρομεσαίας καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, ο Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι απαιτείται μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία ταυτίζει το εθνικό συμφέρον με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Μια πολιτική που θα προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι τρίτων, αλλά και θα εστιάζει στην επίλυση των διαφορών βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής ήταν η πορεία που οδήγησε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Μια αντίστοιχη πολιτική προτείνει εδώ και καιρό ο Τσίπρας και απέναντι στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η συντηρητική πολιτική μη-λύσης και η προσχώρηση σε λογικές διπλωματικής ανάσχεσης αποτελεί μείζον λάθος. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής στρατηγική λύσης. Ο Τσίπρας εκτιμά ότι, λόγω των αμερικανικών πιέσεων στην Τουρκία, αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη γείτονα, έχει ανοίξει ένα παράθυρο για διάλογο. Και επιμένει ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι ουσιαστικός, με στόχο την προσφυγή στη Χάγη, και όχι κοντόθωρος, με στόχο λίγους μήνες ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο χρόνος κυλάει προς όφελος της Τουρκίας, η οποία αξιοποιεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και να βελτιώσει τις προβληματικές σχέσεις της με μια σειρά χώρες. Γι’ αυτό και θα πρέπει τώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα νέο Ελσίνκι, να βάλει όρους, ώστε να πιέσει η Ε.Ε. την Τουρκία να πάει στη Χάγη.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μήνες, είναι να κατοχυρωθεί ότι η αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού προσφύγει η Τουρκία με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, αυτός είναι ο μόνος ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης που μπορεί στο μέλλον να επιτρέψει ένα κοινά αποδεκτό συνυποσχετικό, μετά από ουσιαστικές διερευνητικές.

Όσο για την ένταση που προκαλεί η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσίπρας λέει πλέον ξεκάθαρα πως η χώρα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια πράσινη ατζέντα κι όχι σε λογικές εξορύξεων. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών δεν είναι πρωτίστως θέμα ενεργειακής εκμετάλλευσης, αλλά έχει στρατηγική σημασία, διότι αφορά την κυριαρχία στα χωρικά ύδατα και τη δυνατότητα επέκτασής τους, τα κυριαρχικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις αρμοδιότητες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που άνοιξαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντί να φοβάται να την εφαρμόσει, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μην ενοχλήσει το εθνικιστικό της ακροατήριο. Επιπλέον, ο Τσίπρας επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολύ πιο ουσιαστικός διάλογος με την Αλβανία, που να μην περιορίζεται στην προσφυγή για την ΑΟΖ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL