Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
100 χρόνια μετά τη σοβιετική πρόσκληση στην Ισιδώρα Ντάνκαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

100 χρόνια μετά τη σοβιετική πρόσκληση στην Ισιδώρα Ντάνκαν

ΝΤΑΝΚΑΝ

Τέτοιες μέρες, πριν από εκατό χρόνια, η Αμερικανίδα επαναστάτρια του χορού Ισιδώρα Ντάνκαν λάβαινε πρόσκληση από τη Σοβιετική  Ένωση να ιδρύσει σχολή χορού στη Μόσχα, όπου και μετέβη στις 24 Ιουλίου 1921. Η γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο το 1877, ήδη διάσημη χορεύτρια σε Αμερική και Ευρώπη, Ντάνκαν υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της Οκτωβριανής Επανάστασης, εμπνεόμενη από ένα είδος επαναστατικού ρομαντισμού.

Εξίσου ρομαντικός ήταν ο θαυμασμός της Ισιδώρας και, κυρίως του αδελφού της Ραϋμόνδου, για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, γι’ αυτό και το 1903 οι Ντάνκαν ήρθαν πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Παρίσι, με πρωτοβουλία του Ραϋμόνδου,, ακολουθώντας τη διαδρομή Πρίντεζι, Λευκάδα, Αμφιλοχία. Συνεχίζουν σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πάτρα με προορισμό την Αθήνα, όπου αγοράζουν μια έκταση με βοσκοτόπια του Βύρωνα χτίζοντας εκεί το σπίτι τους με θέα στην Ακρόπολη.

Για τους μη γνωρίζοντες, επρόκειτο για λοφίσκο της ευρύτερης περιοχής Κοπανά, στην οποία εδώ και σαράντα χρόνια λειτουργεί το ξακουστό Θέατρο των Βράχων, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι που με πρόσφατη δικαστική απόφαση αποδίδονται σε ιδιώτες, κληρονόμους υποτίθεται των πρώην λατομείων, που αποτελούσαν ήδη από το 1975 εστία μόλυνσης για την περιοχή.

Στο σπίτι τους στον Κοπανά, οι Ντάνκαν προσκαλούσαν και το ζεύγος Σικελιανού προγραμματίζοντας εκδηλώσεις αναβίωσης της αρχαίας τραγωδίας, φορώντας χιτώνες και σανδάλια, τα οποία έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια ο Ραϋμόνδος. Με την πάροδο του χρόνου, το σπίτι των Ντάνκαν έγινε ερείπιο, αλλά στη θέση του λειτουργεί το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Βύρωνα.

Στη διάρκεια του 1903 η Ισιδώρα χορεύει στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, 28 Νοεμβρίου, όπου το κοινό, κατά πλειοψηφία φοιτητές, την αποθεώνει. Στη συνέχεια, 11 Δεκεμβρίου, δέχεται βασιλική πρόσκληση και δίνει δεύτερη παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο μπροστά στον βασιλιά Γεώργιο Α’ και στην οικογένειά του, καθώς σε και πολλούς επίσημους. Οι παραστάσεις της στοχεύουν στην αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας.

Μετά την Αθήνα, η Ισιδώρα δίνει παραστάσεις στη Βιέννη, στο Μόναχο και το Βερολίνο, ενώ το 1904 πηγαίνει πρώτη φορά στη Ρωσία και ειδικότερα στην Αγία Πετρούπολη. Το 1920 ξανάρχεται στην Αθήνα αποφασισμένη να εγκατασταθεί μόνιμα, με προτροπή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που την ίδια μοιραία χρονιά χάνει τις εκλογές, εξέλιξη που αναγκάζει τους Ντάνκαν να επιστρέψουν στο Παρίσι.

Ιδρύοντας σχολή χορού στη Μόσχα με ελεύθερη πρόσβαση, η Ισιδώρα αναλαμβάνει παράσταση για τις 7 Νοεμβρίου 1921, τέταρτη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η παράσταση δόθηκε στο περίφημο θέατρο Μπολσόι, μπροστά σε 3.000 θεατές, με την παρουσία του Λένιν, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος να την αποθέωσε.

Στη Μόσχα, η «κόκκινη» χορεύτρια ερωτεύτηκε τον ποιητή Σεργκέιν Γεσένιν, τον οποίο και παντρεύτηκε, περιοδεύοντας και δίνοντας παραστάσεις σε όλη τη Σοβιετική  Ένωση. Ο γάμος της με τον Γεσένιν δεν ευτύχησε, ενώ τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης περιόρισαν τις δυνατότητες στήριξης της σχολής της, με αποτέλεσμα να φύγει από τη Μόσχα.

Η διαμονή της στην ΕΣΣΔ και τα κηρύγματά της υπέρ της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα οποία δεν συμμερίζονταν ούτε οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες της, την κατέστησαν «κόκκινο πανί» για το κατεστημένο των ΗΠΑ, το οποίο, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920, ζούσε περίοδο αντικομμουνιστικής υστερίας παρόμοια με εκείνη που έζησε στα χρόνια του μακαρθισμού.  Έτσι, η επιστροφή της Ντάνκαν στις ΗΠΑ υπήρξε πολύ επώδυνη για την ίδια και την οικογένειά της. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε τις ιδέες της μέχρι το τέλος, όταν έχασε τη ζωή της οδηγώντας αυτοκίνητο στο Παρίσι (1927), σε ηλικία μόλις 50 ετών.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL