Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πολέμιος και της κοινωνικής αδικίας ο Μπάιρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολέμιος και της κοινωνικής αδικίας ο Μπάιρον

Δεν αμφιβάλλω ότι το κίνημα των φιλελλήνων θα έχει περίοπτη θέση στους εορτασμούς των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821. Το ζήτημα όμως είναι αν θα αναδειχθούν οι ιδέες που οδήγησαν πολλούς εξ αυτών να έρθουν και να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων θυσιάζοντας συχνά και τη ζωή τους.

Για τον κορυφαίο του μεγάλου αυτού κινήματος λόρδο Βύρωνα έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι, αλλά η παρθενική του ομιλία στη Βουλή των Λόρδων, στις 27 Φεβρουαρίου 1812, μεταφράστηκε ολόκληρη και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2012 (εκδόσεις Ταξιδευτής).

Ομιλία διά της οποίας ο Μπάιρον υπήρξε καταπέλτης κατά της κοινωνικής αδικίας υπερασπιζόμενος τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ που έχαναν τις δουλειές τους και περιέρχονταν σε εξαθλίωση εξαιτίας της εισαγωγής νέων αργαλειών. Δυστυχώς, την περίφημη εκείνη ομιλία, με μηνύματα πολύ προωθημένα για την εποχή της, αγνοούν πολλοί συμπατριώτες μας, ακόμα και αριστεροί.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Μπάιρον υπήρξε πολέμιος της κοινωνικής αδικίας και κάθε τυραννίας στον κόσμο, γράφοντας «θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω, και τις πέτρες ακόμα, ενάντια στους τυράννους της Γης». Επιπλέον, γεφύρωνε τις επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική με την ελληνική με το ποίημά του «Η εποχή του ορειχάλκου» (εκδόσεις Χάρη Πάτση), όπου γράφει: «Πάνω στις κορφές του  Άθω, και τις  Άνδεις κυματίζει, / λάβαρο που είναι το ίδιο / και δυο κόσμους χαιρετίζει».

Φωνή κατά του Έλγιν

Το πρώτο ταξίδι του Μπάιρον στην Ελλάδα έγινε την περίοδο 1809 - 1811, διαμένοντας κυρίως στην Αθήνα και περιηγούμενος την Αττική και την Πελοπόννησο.  

Ήδη από το 1810 ύψωσε τη φωνή κατά της λεηλασίας των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον συμπατριώτη του λόρδο  Έλγιν. Στο Μεσολόγγι αποβιβάστηκε 4 Ιανουαρίου 1824, αφού είχε διαμείνει έξι χρόνια στην Ιταλία (1817 - 1823) συμμετέχοντας στο ιταλικό επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων.

Η αποβίβασή του στην πολιορκημένη πόλη σκόρπισε ενθουσιασμό στους πολιορκημένους, που δεν ήταν μόνο ντόπιοι. Πρώτη πράξη του, να επισκεφθεί τον νωπό τάφο του Μάρκου Μπότσαρη δίνοντας πάνω σ’ αυτόν όρκο αγώνα για τη λευτεριά της Ελλάδας.

Πατρίδα μας ο κόσμος

Πέραν των άλλων προσφορών του, ο Μπάιρον χρηματοδότησε την έκδοση ελληνικής εφημερίδας με τίτλο Ελληνικά Χρονικά που διηύθυνε ο Ελβετός φιλέλληνας Ζαν Ζακ Μέγιερ.

Παράλληλα, ένας εκ των στενότερων συνεργατών τού Μπάιρον, ο Ιταλός καρμπονάρος Πιέτρο Γκάμπα, είχε εισηγηθεί την έκδοση και της ιταλόγλωσσης εφημερίδας Telegrafo Greco προτείνοντας ως προμετωπίδα της τη φράση «Πατρίδα μας ο κόσμος και θρησκεία μας η αγαθοεργία». Ο θάνατος του μεγάλου ποιητή, εκ των κορυφαίων του ρομαντισμού, συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Στη Βρετανία τέτοιος ήταν ο συγκλονισμός, που επηρέασε τον λόρδο Κάνιγκ, τότε υπουργό Εξωτερικών, να αλλάξει την πολιτική τής χώρας υπέρ της επαναστημένης Ελλάδας, εκτίμηση που προκύπτει και από το ότι δόθηκε κατοπινά το όνομά του σε κεντρική πλατεία της Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος). Άρα, κατά την εκτίμηση πολλών, ο Μπάιρον πρόσφερε στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας ίσως πολύ περισσότερα με τον θάνατό του, παρά με τις δράσεις του εν ζωή.

Η πολιορκία του Μεσολογγίου έγινε παγκοσμίως γνωστή αφού πέθανε εκεί ο Μπάιρον. Είμαι ευτυχής που η πόλη του Μπάιρον, ο Δήμος Βύρωνα, εκπονεί φιλόδοξο πρόγραμμα εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με κεντρική μορφή τον κορυφαίο των φιλελλήνων διότι, από το 1924, «ο Μπάιρον της Ελλάδας και του κόσμου» είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Αττική.

Μεγάλη τιμή για τον Προσφυγικό Συνοικισμό Παγκρατίου ότι ονομάστηκε τότε Συνοικισμός Βύρωνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL