Του Διονύση Τεμπονέρα*
Η κυβέρνηση, μετά την οικονομική καταστροφή που συντελείται λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των αδύναμων, χωρίς σχέδιο, αποσπασματικών και μη εμπροσθοβαρών πολιτικών της στην οικονομία, συνεχίζει εμμονικά την ίδια αποτυχημένη «συνταγή» και στον τομέα της ασφάλισης και της εργασίας. Εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες:
* Η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι.
* Η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους.
* Προγράμματα κατάρτισης των εποχικά εργαζομένων παράλληλα με επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο ακόμη μήνες.
* Για τους εποχικά απασχολούμενους εξετάζονται επίσης μέτρα όπως μείωση ενσήμων, για το επίδομα ανεργίας των εποχικών, νέες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας, νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 700 ευρώ κ.λπ.
Πρόκειται ουσιαστικά για «μια από τα ίδια». Η κυβέρνηση, παρότι διαψεύδεται επί τα χείρω όσον αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση, που φαίνεται ότι θα πιάσει διψήφιο ποσοστό, επιμένει να εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει «λουκέτα», ανεργία, μειώσεις μισθών, έκρηξη της εργοδοτικής παραβατικότητας, αλλά και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν αποδειχτεί καταστροφικές. Λειτουργούν ως «προθάλαμος απόλυσης», ενώ ακόμα και εκείνοι που τίθενται σε αναστολή έχει αποδειχτεί ότι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και υπό το βάρος των εκβιασμών της εργοδοσίας.
Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει πλήρως αποτύχει, καθώς εμφανίζει τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας, καθυστερήσεις στις πληρωμές και επιτείνει το πρόβλημα της ευέλικτης απασχόλησης, ενώ προκαλεί και οριζόντια μείωση των μισθών.
Σε σχέση με τα προγράμματα κατάρτισης, όχι για τους δικηγόρους αυτή τη φορά, αλλά για τους εποχικά εργαζόμενους, η εμπειρία των «σκοϊλ ελικικού» είναι πρόσφατη και ιδιαίτερα «πικρή». Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης, για τους εποχικά απασχολούμενους, είναι ενδεικτικό της αντίληψης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γι’ αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων που βρίσκονται στον «πυρήνα» της κρίσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι, από τους περίπου 500.000 εποχικά εργαζόμενους που απασχολούνταν πέρσι στη χώρα μας, οι 250.000 φέτος δεν έχουν προσληφθεί. Μάλιστα οι μισοί, ήτοι περίπου 125.000 εργαζόμενοι, δεν έχουν γίνει αποδέκτες οποιασδήποτε από τις «πρόνοιες» που έχουν λάβει τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να στηριχθούν οι εποχικά εργαζόμενοι.
Συμπερασματικά, με βάση τα ανωτέρω, μπορεί εύλογα κάποιος να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση επιλέγει «καθεστώς μη ρύθμισης» στην αγορά εργασίας, γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Με ψίχουλα εμπαίζει τους εργαζόμενους εμφανίζοντάς τους σαν «επαίτες» για πενιχρά επιδόματα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Χρειάζεται άμεση αλλαγή πορείας, στην κατεύθυνση της στήριξης της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, διότι ήδη εμφανίζονται σημάδια αποσάθρωσης της κοινωνικής συνοχής.
* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγος
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.