Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
9.8°C12.6°C
3 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C17.0°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
10.7°C10.9°C
2 BF 100%
FBI: Η Novartis "πλήρωνε τοις μετρητοίς κυβερνητικούς αξιωματούχους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

FBI: Η Novartis "πλήρωνε τοις μετρητοίς κυβερνητικούς αξιωματούχους"

Έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους στη Ν.Δ. και Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την επιλεκτική διαρροή των εγγράφων του FBI που (άγνωστο πώς) κατείχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Σε δύο από τα έγγραφα του FBI αναφέρεται πληρωμή τοις μετρητοίς και σε είδος προς κυβερνητικούς αξιωματούχους!

Ανάμεσα σ’ αυτούς που καταγγέλλονται είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Μανιαδάκης! Μάλιστα, για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρεται ότι πήρε 20.000 ευρώ για συγκεκριμένο φάρμακο της Novartis.

Έγγραφα σε Ελ. Ράικου, Ελ. Τουλουπάκη

Τα δύο έγγραφα που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην Προκαταρκτική Επιτροπή και τα οποία επί της ουσίας περιγράφουν τον τρόπο δράσης της Novartis «με δωροδοκία ή ανάρμοστες πληρωμές» σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους

Τα δύο έγγραφα που κατέθεσε ο Ι. Αγγελής στην Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πανομοιότυπα. Το ένα εστάλη στην Ελένη Ράικου όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς, στις 29 Δεκεμβρίου 2016, και το δεύτερο εστάλη στη νυν εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις 25 Μαΐου 2017.

Επί της ουσίας, περιγράφουν τον τρόπο δράσης τής Novartis «με δωροδοκία ή ανάρμοστες πληρωμές» σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους. Και περιλαμβάνουν λίστα με τους αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στο FBI δύο προστατευόμενοι μάρτυρες!

Με βάση αυτές το FBI αναφέρει:

«Κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο (2008-2014), σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από τη NVG είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι:

- Νίκος Μανιαδάκης, ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάτης στην Ενική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

- Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας.

- Δημήτριος Λιντζέρης, μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ.

- Γεώργιος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του WHO, πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Φορέα Δομών Υγείας για Τοπικές Αρχές και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

- Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρόεδρος του Ελληνικού Οφθαλμολογικού Συνδέσμου.

- Ιωάννης Κυριακόπουλος, σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας στον Τομέα Κοστολόγησης Φαρμάκων και αποζημίωσης και διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

- Κυριάκος Σουλιώτης, σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ.

-Ιωάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών.

- Μαρία Καπετανίδου, επικεφαλής του Τμήματος Συνταγογράφησης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΦ.

- Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και πρώην επικεφαλής του φαρμακείου του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», ενός δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ελλάδα.

- Μαρία Γείτονα, καθηγήτρια Οικονομίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Φορέα Φαρμακοοικονομίας (HELSPOR).

- Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άνοιας και Νόσου Alzheimer, πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer του υπουργείου Υγείας».

«20.000 ευρώ στον Αν. Λοβέρδο»

Αποδεικνύεται επομένως ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές από το 2016 και ότι δεν λειτούργησε στοχοποιώντας αυθαίρετα πολιτικά πρόσωπα. Ονόματα πολιτικών έδωσε το FBI.

Ειδικά για τον Αν. Λοβέρδο, οι προστατευόμενοι μάρτυρες έκαναν στο FBI δύο συγκεκριμένες αναφορές.

- «Το 2010 εισήγαγε δύο νέα σκευάσματα της Novartis: το επιτυχημένο σκεύασμα Gilenya και μία δεύτερη έκδοση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας αποδοχής και κοστολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός προγράμματος αποταμίευσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή».

- «Το 2012 η Novartis κατέβαλε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω Ιατρικής Ανάπτυξης, ώστε να παρεμποδιστεί ένα φαρμακευτικό ανταγωνιστικό σκεύασμα από αντικατάσταση του Lucentis (που παρασκεύαζε η Νοvartis) από το να αποτελέσει τη βασική θεραπεία για οφθαλμική χρήση».

Δωροδοκίες

Ακόμη, στα έγγραφα του FBI αναφέρονται και άλλες δωροδοκίες.

- «Το 2014 η Novartis κατέβαλε 53.000 ευρώ στην Παρασκευή Σακκά ώστε να αυξήσει την τιμή του Εxelon, ένα φάρμακο παρασκευασθέν από τη Novartis για θεραπεία της νόσου Alzheimer, από 90% σε 100% αποζημίωση».

- «Το 2014 η Novartis δωροδόκησε τον Λιντζέρη ώστε να προσδώσει ανώτερο καθεστώς τιμολόγησης σε προϊόντα της Novartis όπως τα Xoterna Breezhaler, Tovanor Breezhaler, Seebri Breezhaler, Ultibro Breezahaler, Tasigna, Tobi Podhaler, Optaflu, Onbrez Breezhaler, Jakavi και Signifor».

- «Το 2013 και το 2014 η Novartis κατέβαλε 45.000 ευρώ στην Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία. Ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, ήταν ο πραγματικός δικαιούχος αυτών των πληρωμών και χρησιμοποιούσε την επιρροή του ώστε να διασφαλίσει ότι το Lucentis, ένα σκεύασμα της Novartis, θα λάβει αυξημένη τιμή στην Ελλάδα».

- «Τον Φεβρουάριο του έτους 2014, η Novartis ξέπλυνε τουλάχιστον 51.411.72 ευρώ μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ, της Healthday και Μαυρίκος ΜΜΕ επί σκοπώ δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος χρησιμοποιούσε την επιρροή του προς υποστήριξη της διαρκούς ισχύος της Novartis σε διοικητικές θέσεις».

Ο Κ. Φρουζής και το ξέπλυμα μέσω ΜΜΕ

Σε όλα αυτά ο ρόλος του Κωνσταντίνου Φρουζή ήταν ο εξής: «Εκπονούσε ετήσια σχέδια και πλάνα για τα μέσα ενημέρωσης και διαφήμισης για λογαριασμό της Novartis συγκαλύπτοντας τις δωροδοκίες ως πληρωμές σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Novartis αγόραζε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες που δεν υφίσταντο καν». Τα έγγραφα αναφέρουν ότι «οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οι διαφημιστικές που λάμβαναν χρηματικά ποσά από τη Novartis γενικά κρατούσαν το ένα τρίτο του συνόλου του πληρωτέου ποσού και επέστρεφαν το υπόλοιπο στη Novartis για τον σκοπό δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων».

Οι εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διαφήμισης που ξέπλεναν χρήμα για τη Novartis ήταν και οι:

- Boυλκίδης ΜΜΕ, που ανήκε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη. Το FBI αναφέρει ότι «μεταξύ της 28ης Δεκεμβρίου του έτους 2009 έως και τον Μάιο του έτους 2014 η Novartis μόνο μέσω της Boυλκίδης ΜΜΕ ξέπλυνε 1.049.160 ευρώ. Η Novartis παρέλαβε 433.000 ευρώ από τα χρήματα που διοχετεύθηκαν, τα οποία ο Φρουζής προώθησε σε κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα».

- Ήθος ΜΜΕ, ένας όμιλος ΜΜΕ συσταθείς και διοικούμενος από τον Κωνσταντίνο Ουζούνη.

- Mαυρίκος ΜΜΕ, που ανήκε στον αποβιώσαντα Παναγιώτη Μαυρίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL