Live τώρα    
Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους / Περιθώρια στον χρόνο αποπληρωμής, αλλά όχι στα επιτόκια βλέπει η Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους / Περιθώρια στον χρόνο αποπληρωμής, αλλά όχι στα επιτόκια βλέπει η Μέρκελ

Το πράσινο φως για μια "περίοδο χάριτος" στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων φαίνεται πως δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν ισχύει το ίδιο και για τα επιτόκια. Ακόμη, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για ‘bail-out' στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. Οι δανειστές της Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΕΜΣ, έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε ‘bail-out', αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο», δήλωσε η Άν. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή τού χρέους».

Προσέθεσε δε ότι το 15% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο και υπενθύμισε ότι «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της Ε.Ε. που λένε ότι το δικό τους χρέος, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα». "Και όταν ξεκινήσει η υποχρέωση για αποπληρωμή του χρέους", συνέχισε η καγκελάριος, "πρέπει να κοιτάξουμε να το κρατήσουμε στο 15%".

«Είμαι γι' αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος», κατέληξε η Άν. Μέρκελ.

Πεισμένη ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στις φήμες που ήθελαν τη Γερμανία απομονωμένη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, διαψεύδοντας τες. Μάλιστα, υποστήριξε πως η εικόνα της Γερμανίας δεν επλήγη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Υπήρχαν χώρες που μπορεί να ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν με απλούστερους όρους, αλλά και χώρες που ήταν πολύ πολύ επικριτικές γενικά σε ό,τι αφορά το εάν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να βοηθούμε» είπε.

Κριτική στην Αθήνα από τον Σ. Κουρτς

«Πολύ επιφυλακτικός» ως προς το εάν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), στην οποία ασκεί εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας.

ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0