ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Σε όλους τόνους ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να δείξει ότι κινείται σε τροχιά απόκλισης από τον Αντ. Σαμαρά προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον κυβερνητικό του εταίρο ενόψει των πρόωρων εκλογών, τις οποίες θεωρεί βέβαιες, στάση που προκαλεί σημαντικές τριβές μεταξύ τους. Παράλληλα, εν μέσω της κατάστασης αβεβαιότητας προεκλογικού χαρακτήρα, εμφανίζονται αντικρουόμενες θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, για τις πολιτικές εξελίξεις.
Στον δρόμο προς την πρόωρη κάλπη ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να εμφανιστεί ως η μόνη "υπεύθυνη" δύναμη ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του είναι να καταλογίσει την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές αφενός στον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, στον πρωθυπουργό, στον οποίο χρεώνει ότι δεν εξαντλεί τα περιθώρια για πρωτοβουλίες συναίνεσης για την προεδρική εκλογή. Διαχωρίζοντας τη θέση του από την πολωτική τακτική του Αντ. Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεδρίαση της Δημοκρατικής Παράταξης, αν και είπε ότι υπάρχουν χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, ξεκαθάρισε ότι προσωπικά είναι εναντίον της τακτικής "φόβου και εκφοβισμού", ενώ με αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όμως είναι χειρότερη η "τακτική των ψευδαισθήσεων".
Χαρακτήρισε "κυριολεκτικά άγονο" το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για "υπεύθυνη σκέψη" από τα κόμματα και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ζήτησε δε συναινετική εκλογή και εθνική συνεννόηση θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην "εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης". Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, την απευθύνει για να εμφανίζεται "ενωτικός" και "συναινετικός" ενόψει των εκλογών. Γι' αυτό επανέλαβε ότι "είμαστε και σε ετοιμότητα εκλογική". Άλλωστε ο Π. Ρήγας δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων".
Παράλληλα ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε τα σενάρια που είχαν ανοίξει ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αναφέροντας ότι "δεν υπάρχουν στη Δημοκρατία κυβερνήσεις ειδικού σκοπού", αλλά "εθνικού σκοπού και πλήρους συνταγματικής αρμοδιότητας". Έκλεισε έτσι τη συζήτηση που είχε ανοίξει νωρίτερα ο Λ. Γρηγοράκος, που πρότεινε ευθέως κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ακόμη και υπηρεσιακή, για να διαπραγματευτεί το χρέος και να οριστεί ημερομηνία εκλογών για να εκλεγεί ΠτΔ. Αλλά και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ερωτηθείς (ρ/σ "Παραπολιτικά") πότε θα εκδηλωθεί επίσημα η πρωτοβουλία για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, απάντησε: "Νομίζω την εκδήλωσε και χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αποδέχτηκε ότι τα κόμματα πια πρέπει να μιλήσουν επίσημα". Για "προσωπική" άποψη του Λ. Γρηγοράκου μίλησε ο Δ. Καρύδης.
Σε άλλο κλίμα ο Ν. Σηφουνάκης ζήτησε να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να συμφωνηθεί η εκλογή ΠτΔ με συγκεκριμένη δέσμευση για το χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Εάν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., είπε, σημαίνει πως δεν υφίσταται "κίνδυνος καταστροφής", ότι συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές και πως "υπ' αυτές τις συνθήκες οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες".