ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Για το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και το αποτέλεσμά τους προετοιμάζεται ο Ευ. Βενιζέλος, λαμβάνοντας ήδη τις αποστάσεις του από τον Αντ. Σαμαρά και τη Ν.Δ., ενόψει αυτής της προοπτικής.
Το κατέστησε σαφές χθες, όταν τόνισε σε κομματική ομιλία του ότι "το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, είμαστε οι εγγυητές της εθνικής σταθερότητας και όχι της συγκεκριμένης κυβερνητικής σταθερότητας". Παρότι θέτει ως πρώτο στόχο την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας και εκφράζει την αισιοδοξία του γι' αυτό, έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι προσδοκά η Δημοκρατική Παράταξη να έχει και μελλοντικά κυβερνητικό ρόλο.
Εμφανιζόμενος με το ένα πόδι εκτός συγκυβέρνησης με τον Αντ. Σαμαρά, θέλει και να συσπειρώσει ενόψει της ενδεχόμενης πρόωρης κάλπης. Ωστόσο η προσπάθεια για συσπείρωση αποδυναμώνεται ήδη από το γεγονός της υποστήριξης μιας αμιγώς "νεοδημοκρατικής" υποψηφιότητας, αυτής του Σταύρου Δήμα.
Σενάριο για άλλον υποψήφιο στις 29
Ο Ευ. Βενιζέλος, που δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας (Μega) ότι δεν έχουν καταλήξει σε υποψηφιότητα με τον πρωθυπουργό, δεν εμφανιζόταν χθες το πρωί να ενθουσιάζεται με την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για τον Στ. Δήμα -έως ότου την αποδέχτηκε νωρίς το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να αναβληθεί εν συνεχεία προαναγγελθείσα μεταξύ τους συνάντηση στο Μαξίμου. Ορισμένα σενάρια που διακινούνταν χθες το πρωί δεν απέκλειαν στην τελική ψηφοφορία -και εφόσον έχει επιβεβαιωθεί από τις προηγούμενες ότι δεν συγκεντρώνονται οι 180- να πάει στην τρίτη ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ με δικό του, "κεντροαριστερό" υποψήφιο και η Ν.Δ. με τον Στ. Δήμα ή άλλον "γαλάζιο" υποψήφιο. Άλλωστε ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι αυτόν θα στηρίξει η κυβέρνηση και στις τρεις ψηφοφορίες. Σε αυτή την περίπτωση τα δύο κόμματα θα προετοιμάζονταν για την πρόωρη κάλπη, προσπαθώντας να συσπειρώσουν τις βάσεις του με κομματικές υποψηφιότητες.
Το "φλερτ" με τις εκλογές
Δεδομένης της δήλωσής του από τη Βασιλεία περί της "βούλησης του λαού", αλλά και δεδομένου ότι χθες (εξηγώντας γιατί προχώρησαν με τον Αντ. Σαμαρά στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής) παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ ζητεί "δυσανάλογα, σκληρά και ατεκμηρίωτα μέτρα", ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει ότι επιδίωκε ραγδαία επιτάχυνση των εξελίξεων. Αυτό διότι, γνωρίζοντας το ρίσκο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, δεν ήθελε να φτάσει σε αυτές έχοντας λάβει ή έχοντας παρουσιάσει τις νέες σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.
Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζει την προεδρική εκλογή και τις πιθανές εθνικές εκλογές ως το μέσο προκειμένου "να ενισχυθεί η εθνική διαπραγματευτική ισχύς". Σε κάθε περίπτωση επανήλθε στον καταλυτικό ρόλο της "βούλησης του λαού" που "τα καθορίζει όλα", "γιατί ο λαός θα επιλέξει εκλογές ή μη εκλογές, ο λαός, η ατμόσφαιρα, η κοινή γνώμη, οι έρευνες της κοινής γνώμης, το κλίμα των συζητήσεων στις τοπικές κοινωνίες είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα στην τρίτη και τελική ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου". Θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα και για τις δύο περιπτώσεις, κάλεσε τον λαό να αποφασίσει "αν θέλει συναίνεση, σταθερότητα, αξιοποίηση του διαστήματος που απομένει, γιατί σε ενάμιση χρόνο η χώρα μπορεί να έχει αλλάξει εικόνα, ή αν θέλει να μπούμε σε ένα χώρο αβεβαιότητας, αστάθειας".
Αλλά και από δεύτερη κομματική ομιλία του, ανοίγοντας τη διαδικασία για τις προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Παράταξης, επανέλαβε: "Καθώς βαδίζουμε προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τα διλήμματα είναι πάρα πολύ καθαρά και σκληρά, θα αναδεικνύεται αυτός ο ρόλος του χώρου και της παράταξης ως εγγυητή όχι απλά και μόνο της κυβερνητικής σταθερότητας και της προεδρικής συναίνεσης, αλλά ως εγγυητή της εθνικής στρατηγικής και της εθνικής σταθερότητας, είτε γίνουν εκλογές είτε δεν γίνουν".
Σε κάθε περίπτωση η Χαρ. Τρικούπη εκτιμά ότι με την επίσπευση των εξελίξεων επιβραδύνονται τυχόν σχεδιασμοί του Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα αποτελεί και άλλοθι για αλλαγή χρονοδιαγράμματος ως προς τη Δημοκρατική Παράταξη ώστε να μη γίνει συνέδριο του σχήματος, αλλά μια εσπευσμένη εκλογική συνδιάσκεψη.