Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα για την υπόθεση των 23 δισ. κριθέντων ως ανείσπρακτων επιχειρηματικών "κόκκινων" δανείων, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αμέσως μετά ο Γ. Σούρλας υποχρεώθηκε σε πολιτική αναδίπλωση για το θέμα των απειλών που έχει δεχθεί, δηλώνοντας ότι έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού, αλλά δεν λέει τίποτα για τον Γιάννη Στουρνάρα…
Ειδικότερα ο Π. Κουρουμπλής ζητάει:
• α) Να ερευνηθεί ποιοι επιχειρηματίες δανειολήπτες των ανείσπρακτων δανείων έχουν καταθέσεις στις επίμαχες λίστες, β) εάν έχουν ελεγχθεί οι καταθέσεις τους, γ) εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.
• Να ερευνηθούν όλα τα ονόματα των συγκεκριμένων δανειοληπτών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.
• Να υπάρξει ενημέρωση για τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων.
• Να κατατεθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στη Βουλή τα εισηγητικά σημειώματα αξιολόγησης των αιτημάτων - πρακτικά έγκρισης, χορήγησης και εκταμίευσης των ως άνω "κόκκινων" δανείων ανά πελάτη και τράπεζα καθώς και η σημερινή διασφαλιστική αξία των εμπραγμάτων και λοιπών εξασφαλίσεων που τυχόν ελήφθησαν για τη χορήγησή τους.
• για τις εμπορικές τράπεζες που έχουν προσφύγει στο ΤΧΣ να δημοσιοποιηθούν: τα στοιχεία από το 2000 έως σήμερα που αφορούν σε κάθε είδους μπόνους επίτευξης στόχων στα μέλη των διοικήσεών τους και τα στελέχη τους που εμπλέκονται/ευθύνονται ως αρμόδιοι στην έγκριση/χορήγηση των δανείων.
• Να ερευνηθεί το πόθεν έσχες των Δ.Σ. και των στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα δάνεια καθώς και των μελών των οικογενειών τους.
• να ερευνηθεί η απροθυμία του Γιάννη Στουρνάρα να συμβάλει στο αίτημα Σούρλα για έρευνα του θέματος.
Από την πλευρά του ο Γ. Σούρλας διαψεύδει ότι δέχθηκε απειλές. "Ουδέποτε αισθάνθηκα μόνος στην άσκηση των καθηκόντων μου κατά της διαφθοράς, αφού είναι εκπεφρασμένη, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η βούληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πάταξή της", αναφέρει.