Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
31.6°C38.0°C
2 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
25.8°C29.9°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
31 °C
31.0°C31.0°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C33.2°C
1 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
31.9°C31.9°C
4 BF 31%
Αμερικανικό δολάριο / Αμφισβητείται πλέον εμφανώς η παγκόσμια κυριαρχία του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμερικανικό δολάριο / Αμφισβητείται πλέον εμφανώς η παγκόσμια κυριαρχία του

ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΥΡΩ ΓΟΥΑΝ
Pexels

Η σύγκρουση με την Κίνα, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και οι έριδες στην Ουάσιγκτον για το πλαφόν στο χρέος των ΗΠΑ, είναι καθοριστικοί παράγοντες στην αμφισβήτηση του δολαρίου ως του κυρίαρχου νομίσματος στον πλανήτη, σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές θέμα του, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι που το ευρώ κερδίζει έδαφος ως το προτιμητέο νόμισμα για διεθνείς συναλλαγές και αποταμίευση, από κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Την τελευταία δεκαετία η αναλογία δολαρίων και ευρώ στις αποταμιεύσεις θεσμικών και όχι μόνο, έχει μεταβληθεί από περίπου 65%-20% σε 47%-25% το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι. Στα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα η υποχώρηση του δολαρίου είναι μεγαλύτερη, σε χαμηλό 20 ετών στο 58%. 

Ταυτόχρονα, στις διεθνείς συναλλαγές δηλώνει πλέον «παρών» και το κινεζικό γουάν, που χρησιμοποιείται στο 7% από αυτές, όταν πριν το 2010 το ποσοστό του ήταν σχεδόν μηδενικό.

Το Reuters σημειώνει ότι το αμερικανικό νόμισμα δεν βόηθησαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς «ξύπνησαν» τους φόβους όσων δεν ανήκουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό χωρών. Το πάγωμα των 640 δισ. δολαρίων της Ρωσίας σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα προκάλεσε συναγερμό σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, όπως σημειώνεται.

Μέχρι πρότινος, το ισχυρό δολάριο επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να ελέγχει την πρόσβαση άλλων χωρών σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά πλέον η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε ρούβλια και ντιράμ (των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), η Κίνα κάνει το ίδιο με το δικό της νόμισμα όπως και για άνθρακα και μέταλλα, ενώ η Γαλλία επέτρεψε στην Total Energies να κλείσει τη συμφωνία με την κινεζική CNOOC επίσης σε γουάν, μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο. Συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων υλοποιούνται πλέον με τα νομίσματα άλλων χωρών.

Προς το παρόν, οι υποδομές και η τεχνογνωσία για τέτοιες συναλλαγές στις αγορές δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, ώστε να περιμένει κανείς άμεση ανατροπή ισορροπιών. Αλλά καθώς οι αναλογίες μεταβάλλονται, είναι πιθανόν να προκύψει ένας πολυπολικός κόσμος και στην οικονομία, εκτός της εξωτερικής πολιτικής. Ήδη χώρες, τράπεζες, οργανισμοί, επιχειρήσεις, αναζητούν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα αποθεματικά και τους τρόπους συναλλαγών τους. Αυτό για το κυρίαρχο δολάριο μπορεί να σημαίνει μόνο περιορισμό των μέχρι πρότινος συντριπτικών ποσοστών του. «Αυτή είναι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Mark Tinker, διευθύνων σύμβουλος της Toscafund Χονγκ Κονγκ. «Το δολάριο θα χρησιμοποιηθεί λιγότερο στο παγκόσμιο σύστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL