Live τώρα    
Έφη Αχτσιόγλου / «Προϋπολογισμός άδικων και αδιέξοδων πολιτικών»
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου / «Προϋπολογισμός άδικων και αδιέξοδων πολιτικών»

Η Έφη Αχτσιόγλου στο βήμα της Βουλής
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταψηφίζει έναν προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών, έναν προϋπολογισμό που ευτυχώς όμως θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται. Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος» τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την Κύρωση Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Αρχικά, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σχολίασε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά έκθετος. Είναι υπόλογος. Και δεν είναι υπόλογος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης. Διότι αυτή η κυβέρνηση αν είχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε για τον προϋπολογισμό παραθέτοντας αρχικά σειρά επίσημων στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, «μία κρίση εκρηκτικών τιμών και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης».

Συγκεκριμένα, η Έ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Από την πλευρά του κόστους ενέργειας:

 • Η Ελλάδα έχει πλέον και επίσημα την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
 • Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. Ως πολίτες, λοιπόν, πληρώνουμε τα περισσότερα από οποιουσδήποτε άλλους στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε δια του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πηγή της αισχροκέρδειας.
 • Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το 2022.
 • Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη μεγαλύτερη επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου  στην ΕΕ, σύμφωνα με το INE / ΓΣΕΕ».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «από την πλευρά του εισοδήματος:

 • Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.
 • Η χώρα μας είναι πέμπτη από το τέλος στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών
 • Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται:

- φέτος τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης,
- από τον Απρίλιο του 2022 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης,
- ενώ ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ο ετήσιος πληθωρισμός 9,7% είναι εξαιρετικά υψηλός, επί 9 μήνες η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό, ενώ έχουμε υπερβεί το ένα έτος από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνει σημαντικά ο πληθωρισμός».

«Ο πληθωρισμός 9,1% Οκτωβρίου 2022 μαρτυρά την αύξηση σε σχέση με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου του 2021 που ήταν ήδη 3,4%» υπογράμμισε και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τα νοικοκυριά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, διότι σε τρόφιμα, ενέργεια και είδη πρώτη ανάγκης ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον γενικό δείκτη».

Η Έφη Αχτσιόγλου καταλόγισε τις ευθύνες στην κυβέρνηση, πρώτον για τη μη ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά και δεύτερον για τη νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας

«Μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Οι εταιρείες σώρευαν υπερκέρδη εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενη στον μηχανισμό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022, ανέδειξε ότι ο μηχανισμός αυτός «θέτει ένα όριο τιμής ανά τεχνολογία/ανά καύσιμο στους ηλεκτροπαραγωγούς, όριο που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες συνεχίζουν λοιπόν να σωρεύουν κανονικά υπερκέρδη. Στη συνέχεια έχοντας ήδη διασφαλίσει υπερκέρδη, χρεώνουν πάνω από το πλαφόν και το κράτος τους ζητά να επιστρέψουν όσα ούτως ή άλλως αδίκως εισέπραξαν, πάνω απο το πλαφόν» και πρόσθεσε ότι «η απουσία οποιουδήποτε πλαφόν στη λιανική, επιτρέπει να συνεχίζεται κανονικά εκεί το πάρτι της αισχροκέρδειας. 1 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».

Ενώ για την ρήτρα αναπροσαρμογής, μίλησε για «υποτιθέμενη κατάργησή» της ρήτρας και για «ξεκάθαρη εξαπάτηση», καθώς το μοντέλο τιμολόγησης με το οποίο την αντικατέστησε η κυβέρνηση, οδήγησε σε αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα τα τιμολόγια είναι κατά 60 % αυξημένα.

«Η κυβέρνηση νομιμοποίησε τα υπερκέρδη» τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ απ’ τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να συμπιέζει το ποσό των υπερκερδών με διάφορες μεθοδολογίες και τελικά να το προσδιορίζει στο σκανδαλωδώς χαμηλό επίπεδο των 415 εκ. και να λέει ότι θα ανακτήσει μόλις 373 εκ., χαρίζοντας δισεκατομμύρια στα καρτέλ της ενέργειας».

Εκτός από την νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό επιδότησής της, λέγοντας ότι «οι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας αθροίζουν στα 8,1 δισ., που προέρχονται από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμός το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει έσοδα 5,9 δισ. το 2022, αλλά οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 8,1 δισ.» συμπεραίνοντας ότι οι φορολογούμενοι στην ουσία εισφέρουν τουλάχιστον 2,2 δισ. τα οποία προέρχονται από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τα φορολογικά έσοδα γενικώς το 2022 είναι αυξημένα κατά 6,7 δισ. Ιδίως όμως τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 62% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων» και απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι  αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη είναι 5,6%, η εκτίμηση για κατανάλωση 7,2%, ενώ  η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ  είναι πολλαπλάσια, είναι 23,8%». «Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ δεν προέρχεται από την αύξηση της κατανάλωσης αλλά από τις αυξημένες τιμές».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» παρατήρησε η κα Αχτσιόγλου λέγοντας ότι «το εισόδημα σαρώνεται από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας και η ίδια αρνείται να τον μειώσει τουλάχιστον στα τρόφιμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, την ώρα που έχει δαπανήσει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας πολλαπλάσια ποσά», ενώ για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι θα ευνοηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα από τη μείωση των έμμεσων φόρων, τόνισε ότι «η μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα ανακουφίζει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που δαπανούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους». «Η κυβέρνηση απολύτως συνειδητά αξιοποιεί την ακρίβεια για να σωρεύσει έσοδα, τα οποία μετατρέπει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας».

«Η κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που συμβάλλουν στην κρίση ακρίβειας και επωφελούνται από αυτήν διαπερνά σχεδόν όλα τα πεδία» παρατήρησε και αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ελάχιστες μέχρι στιγμής οι πραγματικές πληρωμές, καμία μέριμνα για διάχυση της στήριξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα 455 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων πηγαίνουν σε μόλις 13 επιχειρηματικούς ομίλους» είπε και σχολίασε ότι «δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για στρατηγική που αντανακλάται παντού:

 1. Από το 2019 και μετά αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.
 2. Από το 2019 και μετά αυξάνεται ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και παιδικής φτώχειας.
 3. Από το 2019 και μετά τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια.

Συνολική αύξηση ιδιωτικού χρέους 38 δισ. ευρώ επί των ημερών σας. Παράλληλα δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων».

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι «τόσο στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και στον πτωχευτικό, με την άρνησή σας να ρυθμίσετε ριζικά τα χρέη προς το δημόσιο, με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ασυδοσία στη λειτουργία funds και εισπρακτικών, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί στην επιθετική στρατηγική μέτρων εκτέλεσης κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές». «Έχετε κι εδώ δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη. Πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες ακόμη και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ, για ευτελή ποσά. Είδαμε τι έγινε στο σπίτι της κ. Κολοβού» τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

«Την ίδια ώρα βλέπουμε στελέχη της ΝΔ να κερδοσκοπούν προσωπικά όπως ο κ. Πάτσης. Που αγόραζε κόκκινα δάνεια κοψοχρονιά για να πλουτίζει από τη δυστυχία συμπολιτών μας. Και παράλληλα επιβραβευόταν με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ενώ περισσότερα από 7 δισ. έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις» πρόσθεσε.

Σχετικά με το «σχέδιο Ηρακλής», εξέφρασε τον φόβο να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αυξάνοντας το σε απόλυτο νούμερο έως και 18,7 δισ. δημόσιο χρέος.

Κλείνοντας, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για προϋπολογισμό συνέχισης της ίδια αδιέξοδης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής. «Καμία μείωση στους έμμεσους φόρους. Αντιθέτως, με πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκ. των φετινών, μείωση του προϋπολογισμού της πρόνοιας κατά 412 εκ. εν μέσω στεγαστικής κρίσης και κρίσης ακρίβειας, μείωση των πραγματικών μισθών» είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε το αντιπαραθετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε:

 • Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας,  φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
 • Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαρηθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους συνταξιούχους αναφορικά με τα αναδρομικά τους και τη 13 η σύνταξη.
 • Ακύρωση υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι σαρωτικοί για τα εργασιακά δικαιώματα νόμοι του κ. Χατζηδάκη.
 • Αύξηση του φόρου σε υψηλά μερίσματα.

Ενώ για τα περί «δημοσιονομικού εκτροχιασμού και νέου μνημονίου» που υποστηρίχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη , αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το μόνο που δείχνουν είναι την αγωνία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL