Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C26.2°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.6°C25.5°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.5°C24.9°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C23.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.3°C22.3°C
1 BF 58%
Ελληνικός Χρυσός / Δεν διαψεύδει ότι ζητά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικός Χρυσός / Δεν διαψεύδει ότι ζητά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

HELLAS GOLD
πηγή φωτό hellas-gold.com

Δεν διαψεύδει εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ότι ετοιμάζεται να πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ και ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έφεραν το θέμα της επιδότησης στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση του tvxs.gr στον εκπρόσωπο της εταιρείας αν έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η απάντηση ήταν ότι «υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες ισχύουν ρήτρες εμπιστευτικότητας και επομένως δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε οτιδήποτε σχετικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο από δηλώσεις πολιτικών παραγόντων αλλά και της ίδιας της εταιρείας προκύπτει ότι η χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδέεται με την διατήρηση ή την αύξηση θέσεων εργασίας στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Μάλιστα η εταιρεία σε ανακοίνωση-απάντηση προς τον δήμαρχο Αριστοτέλη είχε αναφερθεί σε σενάριο αποτυχίας της προσπάθειας μετασχηματισμού της που θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα: «Η προσπάθεια μετασχηματισμού του οργανισμού μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής αναπτυξιακής πορείας της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και των εμβληματικών έργων στην τοπική κοινωνία που τη συνοδεύουν, ενώ τυχόν αποτυχία της θα θέσει σε κίνδυνο την επένδυση εν συνόλω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Απέφυγε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΝ,  Κώστας Σκρέκας, σε ερωτήσεις του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου αλλά και του κυβερνητικού βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργου Βαγιωνά σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Ελληνικός Χρυσός στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο είχε υποστηρίξει ότι η επιβίωση της Ελληνικός Χρυσός επαφίεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης: «Εσείς θέλατε να την κλείσετε και εγκαλείτε τώρα εμάς που την κρατάμε ανοιχτή και την στηρίζουμε για να διπλασιαστούν οι θέσεις εργασίας;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr επικαλούμενο πληροφορίες, «το business plan που έχει καταθέσει η ‘Ελληνικός Χρυσός’ στην Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του 1 δισ. ευρώ έχει την εξής κατανομή: Η ίδια συμμετοχή της εταιρείας προσδιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ (20% του capex), 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια του RRF (σ.σ Ταμείο Ανάκαμψης) και 30% από τραπεζικό δανεισμό».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «το συνολικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότησης της ανάπτυξης νέου ορυχείου θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ και η εταιρεία προχωρά τη διαδικασία του φακέλου και των συζητήσεων για την ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του RRF απ' όπου θα χρηματοδοτηθεί τμήμα της επένδυσης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ το οποίο δεν έχει διαψευστεί από την Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, «η Ελληνικός Χρυσός έχει ετήσιες επιχειρησιακές ζημίες άνω των 70 εκατ. ευρώ με συσσωρευμένες ζημίες της τάξης των 500 εκατ. και συνεχίζει τη λειτουργία της χάρη στον διαρκή δανεισμό από τη μητρική εταιρεία», δηλαδή την καναδική Eldorado Gold.

Ερώτηση προς τους υπουργούς ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη κατέθεσαν την προηγούμενη βδομάδα η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα μαζί με 35 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες να χρηματοδοτείται με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης μια εταιρεία που συστηματικά και επιβεβαιωμένα με δικαστικές αποφάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL