Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Πρωταθλητής εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταθλητής εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

rafale ραφάλ μαχητικό αεροσκάφος
EPA/PHILIPPE LOPEZ

Στο 3,8% του ΑΕΠ ( δηλαδή σε 8 δισ. δολάρια ή 7,1 δισ. ευρώ) έφτασαν το 2021 οι δαπάνες εξοπλισμών στην Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Πρόκειται για ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας σημειωθεί ότι συμφωνία μεταξύ των χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προσδιορίζει ως επιθυμητό επίπεδο δαπανών την περιοχή του 2% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα πλέον οι δαπάνες κινούνται με διπλάσια ταχύτητα. Και πιθανότατα να κινηθούν υψηλότερα εφέτος και τα επόμενα χρόνια λόγω των παραγγελιών των γαλλικών φρεγατών και των μαχητικών Rafale.

Τέτοια επίπεδα εξοπλισμών η χώρα έχει να δει από την εποχή του περίφημου προγράμματος εξοπλισμών επί Σημίτη - Τσοχατζόπουλου.

"Καμία άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα", σχολιάζει η γερμανική Die Welt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Ελλάδα, το νέο νούμερο ένα στο ΝΑΤΟ".

Ανεξαρτήτως τού αν χρειάζονται (ή αν δικαιολογούνται από την κοινή γνώμη λόγω της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων) υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, το ύψος τους σε συνθήκες τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και εκτίναξης του δημοσίου χρέους στην περιοχή του 200% είναι σίγουρα προβληματική και μεταφράζεται σε χαμηλές δαπάνες για Υγεία και κοινωνική συνοχή.

Και για την Ιστορία: οι ΗΠΑ το 2021 -σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΝΑΤΟ- δαπάνησαν για εξοπλισμούς το 3,52% του ΑΕΠ (έναντι 3,82% της Ελλάδας). Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με την Κροατία ,τη Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία, με δαπάνες όμως κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL