Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γονική Παροχή / Αφορολόγητο δώρο για πολύ πλούσιους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γονική Παροχή / Αφορολόγητο δώρο για πολύ πλούσιους

Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η εξαγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του νέου αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ ανά παιδί και ανά γονέα (το οποίο σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να λαμβάνει αφορολόγητο από τους γονείς του μετρητά, μετοχές ή ακίνητο μέχρι 1.600.000 ευρώ) δημιούργησε σίγουρα αίσθηση και ερωτήματα για το τι είδους ανάγκες (και για ποιον) ήρθε να καλύψει.

Πέραν της τεράστιας αύξησης του αφορολόγητου ορίου που φτάνει το 150%, ένα από τα βασικά νέα στοιχεία της νέας εξαγγελίας είναι ότι το νέο αφορολόγητο αφορά και τη γονική παροχή σε μετρητά, τα οποία με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα φορολογούταν με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Η κλίμακα αυτή δεν ίσχυε μόνο αν τα μετρητά χρησιμοποιούνταν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για αγορά πρώτης κατοικίας, οπότε εφαρμοζόταν η κλίμακα που παραθέτουμε στους σχετικούς πίνακες.

Πλέον, η φορολόγηση με 10% θα ισχύει για τα υπερβάλλοντα τις 800.000 ευρώ ποσά.

Τα ποσά που κερδίζουν από φόρους οι μεταβιβάζοντες -ειδικά όταν πρόκειται για μετρητά- φτάνουν μέχρι τις 80.000 ανά γονέα (ή και τις 160.000 ευρώ ανά παιδί). Στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου για πρώτη κατοικία το φορολογικό κέρδος φτάνει τα 36.500 (βλ. πίνακα 2), τουλάχιστον για αξία ακινήτου μέχρι 800.000 ευρώ και πολύ περισσότερα για ακίνητα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

Ποιους καλύπτει

Το ταυτόχρονο, σχεδόν, άνοιγμα και πάλι της πλατφόρμας των δήμων για τη νομιμοποίηση των εκτός σχεδίου τετραγωνικών, αίτημα το οποίο διατυπώθηκε από την ομοσπονδία των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων την επομένη των κυβερνητικών εξαγγελιών, δίνει μια πρώτη μερική απάντηση στο «γιατί» της εξαγγελίας Μητσοτάκη.

Αν συνδυαστεί αυτό το γεγονός με το ότι είχε προηγηθεί η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές ιδιαίτερα ακριβές, όπως η Μύκονος κ.ά., στην τελευταία αναθεώρηση των τιμών ανά ζώνη και περιοχές, γίνονται ακόμη πιο κατανοητά τα κυβερνητικά κίνητρα και το έντονο ταξικό πρόσημο της απόφασης.

Έχει επίσης νόημα να συνδυαστεί η απόφαση με τον σαφή πρωθυπουργικό υπαινιγμό ότι ουσιαστικά ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ. Το νέο υψηλότατο αφορολόγητο, διευκολύνοντας τις μεταβιβάσεις μεγάλης αξίας ακινήτων, «βοηθάει» στην κατάτμηση («σπάσιμο») των μεγάλων ιδιοκτησιών και σμικρύνει προφανέστατα τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά παρά μόνο το 10% - 13% των φορολογουμένων το συγκεκριμένο μέτρο.

Αυτό προφανώς διευκολύνεται από την άμεση εφαρμογή της απόφασης για τις 800.000 από 1ης Οκτωβρίου, όταν όλα τα άλλα μέτρα θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και εντεύθεν.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων μικρομεσαίων επιχειρηματιών στάθηκαν θετικά απέναντι στο μέτρο θεωρώντας ότι διευκολύνει τη μεταβίβαση εν ζωή των επιχειρήσεών τους στα παιδιά τους.

Η προϊστορία

Ας σημειωθεί ότι το καθεστώς των γονικών παροχών είχε περιοριστεί σημαντικά με απόφαση της τρόικας την εποχή διακυβέρνησης Σαμαρά. Είχε παραμείνει σε ισχύ μόνο η δυνατότητα μεταβίβασης πρώτης κατοικίας (του κτίσματος δηλαδή), ενώ είχε καταργηθεί για μετρητά (ακόμη και για αγορά πρώτης κατοικίας) και μετοχές.

Αν και για την upper class της χώρας τα βασικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως μετοχές και ακίνητα) εδώ και μερικές δεκαετίες έχουν μεταφερθεί σε off shores και κατά συνέπεια η «γονική παροχή» έχει μετατραπεί γι' αυτήν την κατηγορία σε ανέξοδη μεταβίβαση των μετοχών της offs hore εταιρείας, εντούτοις η επέκταση του αφορολογήτου ουσιαστικά μέχρι τα 1.600.000 ανά τέκνο αποτελεί μια πολύ ουσιαστική διευκόλυνση, που έρχεται να λύσει πολλές εμπλοκές με τις φορολογικές αρχές και ως προς το «πόθεν έσχες» αλλά και ως προς τη φορολόγηση εισοδήματος.

Απομένει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να εκδοθούν οι ΚΥΑ και πιθανώς να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL