Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Περνούν θηλιά στην κοινωνία μέσω του ταμείου ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Περνούν θηλιά στην κοινωνία μέσω του ταμείου ανάκαμψης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε ρυθμούς ταμείου ανάκαμψης κινείται η κυβέρνηση, κρατώντας το σχέδιό της κρυφό από την κοινωνία, καθώς μέχρι τις 27 Ιουνίου θα πρέπει να έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν για να προχωρήσει. Το βασικό ζήτημα βέβαια είναι το ποιες άλλες (εκτός από τις αντικοινωνικές αλλαγές Χατζηδάκη στα εργασιακά) έχει συμπεριλάβει σε σύνολο 67, οι οποίες εμπεριέχονται στο σχέδιό της και συνδέονται άρρηκτα με τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν.

Μετά την προκαταβολή ύψους 13%, ή περίπου 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δοθεί με την έγκριση του σχεδίου στα μέσα του καλοκαιριού, οι εκταμιεύσεις των πόρων θα μπορούν να γίνονται έως δύο φορές (έπειτα από ευρωπαϊκό έλεγχο) κάθε χρόνο έως το 2026, οπότε θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης.

Ορόσημα δεσμεύσεων

Τα ορόσημα που θα καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο δίμηνο θα αποτελούν δεσμευτικούς στόχους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που προβλέπει το σχέδιο. Η εκταμίευση των πόρων, επομένως, από το 2022 θα προϋποθέτει την ικανοποιητική υλοποίηση μιας ομάδας ορόσημων και στόχων αναφορικά τόσο με τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου.  Όπως έχει αναφέρει η Επιτροπή, τα ορόσημα - στόχοι θα είναι ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και επαληθεύσιμα και θα αποτυπωθούν σε νομικές συμβάσεις, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα συνοδεύουν τη χώρα μέχρι και το 2026!

Με άλλα λόγια, η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Κανονισμός, άρθρο 24), ενώ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κείμενο «ως ορόσημα νοούνται τα ποιοτικά και ως στόχοι τα ποσοτικά μέτρα προόδου των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, τα οποία οφείλουν να είναι σαφή, ακριβή και ρεαλιστικά και τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο».

Η Κομισιόν με τη σειρά της θα είναι σε θέση να «μπλοκάρει» κάποια κονδύλια και να σταματάει την πορεία των επενδύσεων.  Έτσι, σε περίπτωση που, μετά την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 5, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα ορόσημα και οι στόχοι που καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου που αναφέρεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1 δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά, αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου ή μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και, κατά περίπτωση, του δανείου. Με άλλα λόγια, εφόσον η Κομισιόν δεν επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ κάποια ελληνική νομοθεσία που θα συνδέεται με τους ευρωπαϊκούς πόρους, τότε σταματά τη χρηματοδότηση.

Επιστροφή χρημάτων

Δεν υπάρχει μόνο ο παραπάνω κίνδυνος, αλλά και εκείνος της επιστροφής χρημάτων από κάποια χώρα εφόσον καταργηθεί κάποιος νόμος ενός κράτους ο οποίος συνδέθηκε με το ταμείο.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μια σειρά εργασιακών αλλαγών η οποία έχει προκαλέσει τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να κλιμακωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση με την πορεία του ευρωπαϊκού ταμείου.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει κάποιον νόμο της Ν.Δ. ο οποίος συνδέεται με τα κονδύλια; Σύμφωνα με σημεία του Κανονισμού του ταμείου, πιθανή ακύρωση νομοθεσίας που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή δύναται να επιφέρει και επιστροφή ποσών / δόσεων που έχουν καταβληθεί στη χώρα (άρθρο 24 παρ 6 του Κανονισμού του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης).

Έλεγχος

Είναι φανερό λοιπόν ότι μια κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί το ταμείο και να περάσει μια σειρά νομοθετήματα τα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να «ξηλωθούν» για τα επόμενα πεντέμισι χρόνια. Κι αυτό καθώς η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ζητά την επιστροφή χρημάτων.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρακτική ο έλεγχος για όλα τα παραπάνω. Και πάλι βάσει του συγκεκριμένου κανονισμού, τόσο τα έργα που θα χρηματοδοτούνται από το ταμείο όσο και η νομοθεσία που θα «απελευθερώνει» τις δόσεις θα υπόκεινται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL