Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Εξαγγελίες Μητσοτάκη / Μέτρα για την «ελίτ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαγγελίες Μητσοτάκη / Μέτρα για την «ελίτ»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Το «μάτι» προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα έκλεισε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοώντας επιδεικτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελούν ακόμη ένα πυροτέχνημα της κυβέρνησης, καθώς δεν περιλαμβάνουν επαρκείς απαντήσεις για να δοθεί μια οικονομική «ανάσα» σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, η οποία είναι παρούσα.

Μέριμνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ας δούμε όμως την «ακτινογραφία» των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν χθες. Με βάση αυτές μειώνεται από φέτος και σε μόνιμη βάση για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

Επίσης μειώνεται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022, ενώ ειδικά για φέτος «πέφτει» στο 70%.

Παράλληλα μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.

Είναι πέρα από προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενδιαφέρεται να παράσχει μείωση της φορολογίας των κερδών σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, ενώ σ’ αυτή τη συγκυρία οι μικρομεσαίες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, με καθίζηση στον τζίρο και υπέρογκα χρέη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ν.Δ. αρνείται πεισματικά να μπει σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη ρύθμιση των χρεών με παράλληλη διαγραφή οφειλών, ιδίως σ’ αυτά που προέκυψαν μέσα στην πανδημία και ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Εύνοια σε μεγάλα «πορτοφόλια»

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τη διαγραφή τού τέλους επιτηδεύματος που αφορά τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα απαγορευόταν με κρατική εντολή.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το όφελος για τους εργαζόμενους να είναι ελάχιστο και την απώλεια πόρων για τον ΟΑΕΔ τεράστια.

Τέλος, επεκτείνεται η αναστολή τής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Επίσης, ήταν ένα μέτρο εν ισχύ ευνοώντας κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, ενώ μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν καθόλου ή ελάχιστο όφελος εξαιτίας και της μείωσης εισοδημάτων μέσα στην πανδημία.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Αχτσιόγλου: Για λίγους και ισχυρούς

«Tα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ωφελήσουν κυρίως και προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου, για να προσθέσει με νόημα ότι χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες στα πρόθυρα του «λουκέτου» είναι και παραμένουν εκτός των «ραντάρ» του Κ. Μητσοτάκη

Ακόμη σημείωσε ότι δεν αφορούν τον πυρήνα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και δεν συνιστούν μέτρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Κατά την  Έφη Αχτσιόγλου, οι παρεμβάσεις δεν ρυθμίζουν τα χρέη της πανδημίας με το αναγκαίο «κούρεμα» και δεν προβλέπουν καμία χορήγηση ρευστότητας.

Και κατέληξε: «Τα μέτρα επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκκαθάριση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοήσει προνομιακά, ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες, λίγους και ισχυρούς».

Και το Κίνημα Αλλαγής επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως «ο Κ. Μητσοτάκης έχει μόνιμη επιλογή: τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL