Με αυξημένο κόστος προχώρησε χθες σε εσωτερικό δανεισμό το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά τις αναταράξεις που συνεχίσθηκαν για 2η ημέρα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπου ο μεν γενικός δείκτης του ΧΑΑ με απώλεια 1,01% υποχώρησε στις 893,71 μονάδες, η δε απόδοση του ελληνικού τριετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 9,757%, ενώ τα πενταετή CDS κατέγραψαν άλμα 100 μονάδων βάσης, στις 918 μονάδες βάσης. Για δεύτερη δηλαδή ημέρα οι αγορές αποδοκίμασαν τις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και πιθανών πρόωρων εκλογών μεσούσης της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.
Τα επιτόκια της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων στη χθεσινή δημοπρασία ήταν αυξημένα κατά 0,10 και κατά 0,15 μονάδες αντίστοιχα και αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που άντλησε το Δημόσιο ήταν ιδιαίτερα υψηλόποσα συγκριτικά με τις "συνήθεις" εκδόσεις (2,9 δισ. ευρώ), κάτι που λόγω των "τσιμπημένων" επιτοκίων σημαίνει και μεγάλη επιβάρυνση του Δημοσίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφώνεται στο 1,80% (από 1,70% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση), ενώ ο δείκτης κάλυψης μειώθηκε στο 1,32 από 2,41 και η απόδοση στην έκδοση των εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 2,15% (από 2%) με τον δείκτη κάλυψης στο 1,81 (από 2,09) αφού αντλήθηκαν 1.625 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η απόδοση των τριετών ελληνικών ομολόγων αυξανόταν περισσότερο από 130 μονάδες βάσης, στο 9,757%, επίπεδο σαφώς υψηλότερο από την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, ενώ και το πενταετές ομόλογο καταγράφει πλέον και αυτό με τη σειρά του μεγαλύτερη απόδοση από τον δεκαετή τίτλο. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου με επιθετικές πωλήσεις διαμορφώθηκε χθες στο 8,216% και του πενταετούς στο 8,633%.
Παράλληλα, πτωτικά έκλεισε και χθες το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως με βραδύτερους ρυθμούς από τους προχθεσινούς, που ισοδυναμούσαν με κραχ, και απώλειες 75 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Μόνο χάρη σε αγοραστικές παρεμβάσεις δημιουργήθηκαν άμυνες αποτρέποντας νέο κραχ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893,71 μονάδες με πτώση 1,01% και έχοντας πέσει ενδοσυνεδριακά στις 863,21 μονάδες (-4,39%).
Η νέα μείωση των τιμών ήλθε με υψηλόποσες συναλλαγές: ο τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 173,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 224 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 201,6 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 8,1 εκατ. στα warrants.
Στο μεταξύ, κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ τον Νοέμβριο. Αυτή διαμορφώθηκε στα 44,85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στα 43,85 δισ. ευρώ.
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ