Live τώρα    
Μεσόγειος / «Βράζουν» οι θάλασσες και τον Νοέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεσόγειος / «Βράζουν» οι θάλασσες και τον Νοέμβριο

καιρός καλοκαίρι θάλασσα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σχεδόν ολόκληρη η λεκάνη της Μεσογείου παρουσιάζει θετικές αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας, της τάξεως των 0.2 – 1.6 βαθμούς Κελσίου πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, όπως κατέδειξαν οι δορυφορικές μετρήσεις στα τέλη του φθινοπώρου (16/11/2025), σημειώνει το climatebook.

Οι υψηλότερες τιμές (1.6-1.7°C) καταγράφονται στα δυτικά και νοτιοανατολικά, με την Αδριατική να παρουσιάζει θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά ή χαμηλότερες κατά περίπου 1°C. 

Οι αποκλίσεις αυτές αντιστοιχούν σε θερμοκρασίες 17-21°C στη δυτική και βόρεια Μεσόγειο, ενώ στο νότιο Ιόνιο και τη Λεβαντίνη κυμαίνονται στους 22-24°C.

Στις περισσότερες περιοχές της λεκάνης, οι αυξημένες θερμοκρασίες αποτελούν συνέχεια της ανοδικής τάσης που παρατηρείται ήδη από τις αρχές της χρονιάς επί σειρά μηνών. 

Για παράδειγμα, η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου παρουσίασε θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σε 306 από τις 320 μέρες έως τώρα. 

Μόνη εξαίρεση αποτελούν η Αδριατική θάλασσα, το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος, όπου χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της περιόδου καταγράφηκαν κάποιους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιοχές, οι θερμοκρασίες φαίνεται να έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0