Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.2°C27.6°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.9°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.5°C24.9°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C23.0°C
2 BF 56%
Πλειστηριασμοί / Συνταξιούχος παλεύει να σώσει το σπίτι της από fund
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειστηριασμοί / Συνταξιούχος παλεύει να σώσει το σπίτι της από fund

135045517a.jpg

Για τον αγώνα που δίνει προκειμένου να σώσει το σπίτι της μίλησε στην ΑΥΓΗ μια γυναίκα 63 ετών από τη Θεσσαλονίκη με προβλήματα υγείας, που η ιστορία της μοιάζει με τόσες άλλες που έχουν να διηγηθούν δεκάδες συνάνθρωποί μας που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις παράλογες απαιτήσεις που θέτουν τα funds. Η Μαρία Νοβάκη, όπως περιγράφει, είχε λάβει από τη Eurobank το 2004 ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 115.000 ευρώ για ένα σπίτι που αποτελεί την πρώτη κατοικία της στην περιοχή της Ευκαρπίας. Το 2011, οπότε μειώθηκε κατά 33% ο μισθός που λάμβανε από ξενοδοχείο της πόλης όπου εργαζόταν, προχώρησε σε ρύθμιση και συνέχισε για χρόνια να καταβάλλει κανονικά τη δόση που είχε οριστεί. Το 2019 απολύθηκε και έκτοτε δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει ολόκληρη τη δόση της ρύθμισης, παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να καταβάλλει με τεράστιες δυσκολίες ένα ποσό της τάξεως των 250-300 ευρώ.

Η ίδια προσπάθησε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω δικηγόρου η οποία εμφανιζόταν σε τηλεοπτική εκπομπή, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα απάτης με αποτέλεσμα να έχει πληρώσει προκαταβολικά χρήματα για την υπόθεσή της αλλά η δικηγόρος εξαφανίστηκε. Τελικά απευθύνθηκε σε νέα δικηγόρο που πλέον χειρίζεται την υπόθεσή της, στο μεταξύ όμως είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό απορρίφθηκαν λόγω απραξίας (η δανειολήπτρια είχε ακολουθήσει τις λανθασμένες συμβουλές της πρώτης δικηγόρου και σταμάτησε να καταβάλλει χρήματα για το δάνειο).

Πλέον το δάνειό της πέρασε από την τράπεζα σε εταιρεία διαχείρισης δανείων doValue, η οποία σε αίτημα που κατέθεσε η δανειολήπτρια για συμβιβασμό της ζήτησε να πληρώνει 836 ευρώ τον μήνα δόση για 24 χρόνια. Με βάση τους υπολογισμούς, η Μ. Νοβάκη καλείται να πληρώσει άλλα 240.000 ευρώ, όταν ήδη τα προηγούμενα χρόνια περίπου έχει καταβάλει 90.000 ευρώ. Δηλαδή για ένα σπίτι που έχει αντικειμενική αξία 25.000 ευρώ και εμπορική αξία 80.000 ευρώ της ζητάνε να πληρώσει 330.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριπλάσιο ποσό από το ύψος του αρχικού δανείου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το fund, καθώς είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στην προτεινόμενη ρύθμιση αφού μόλις τον προηγούμενο μήνα έλαβε σύνταξη ύψους 735 ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έχει επηρεάσει τόσο τη ζωή της ίδιας και των δύο παιδιών της που φιλοξενεί, καθώς αντιμετωπίζουν κι εκείνα προβλήματα υγείας, αλλά και τη ζωή της υπερήλικης μητέρας και της αδερφής της που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία καθώς είχαν μπει εγγυήτριες στο επίμαχο δάνειο.

«Αισθάνομαι ότι με πνίγουνε. Αυτοί που μας κυβερνάνε, αντί να βοηθήσουν σαν κράτος μέριμνας και προστασίας, με πνίγουνε» δηλώνει με απόγνωση η Μ. Νοβάκη, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα που βιώνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που κινδυνεύουν να χάσουν τη πρώτη τους κατοικία και έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές τακτικές από την πλευρά των funds στα οποία έχουν μεταφερθεί τα δάνειά τους.

Ανθρωποι που έχουν εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, που φτωχοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να αποπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων τους, τώρα καλούνται να πληρώσουν ξανά και ξανά για το σπίτι τους. Μόνοι, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία, αναγκάζονται να συνδιαλέγονται με funds που σε μεγάλο βαθμό επιδεικνύουν απάνθρωπη στάση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες και στις απαιτήσεις που θέτουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL