Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.0°C
0 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C23.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.0°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C22.2°C
2 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C19.6°C
0 BF 68%
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / «Το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» - Χιλιάδες φοιτητές πλημμύρισαν το Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / «Το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» - Χιλιάδες φοιτητές πλημμύρισαν το Σύνταγμα

Φοιτητές κρατούν πανό
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Βροντερό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων φώναξαν οι φοιτητές οι οποίοι από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής κατέκλισαν το κέντρο της Αθήνας κατά χιλιάδες, ενόψει της ψήφισης του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

«Θα μείνουμε έξω από τη Βουλή όσο χρειαστεί» φώναζαν οι φοιτητές μετά την απρόκλητη και άγρια επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το απόγευμα της Παρασκευής.

«Εδώ θα μείνουμε μέχρι το βραδάκι, έξω θα σε βγάλουμε Κυριάκο Πιερρακάκη», «στο Σύνταγμα θα μείνουμε μέχρι το καλοκαίρι ιδιωτικές σχολές ποτέ του δεν θα φέρει» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Φοιτητές κρατούν πανό
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Μετά από οκτώ και πλέον ώρες στον δρόμο, τα μπλοκ των φοιτητών, στις 20:30 περίπου ξεκίνησαν να φεύγουν από Βουλή και να κατευθύνονται προς τα Προπύλαια.

Πορεία φοιτητών με πανό
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Νωρίτερα, οι ίδιοι πραγματοποιώντας συντονιστική συνέλευση έξω από τη Βουλή, υπογράμμιζαν ότι η μόνη μειοψηφία είναι εκείνη που ψηφίζει μέσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και ξεκαθάριζαν ότι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

AGVI.GR
Φοιτητές στο Σύνταγμα
(AVGI.GR)
(AVGI.GR)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας λίγο πριν από τις 19:00 άνοιξαν  πανό και για την 8η Μάρτη, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών, προς τιμήν των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που εξεγέρθηκαν για τα εργασιακά δικαιώματά τους το 1857.

AVGI.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά).

ΜΑΤ πετούν χημικά
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

 

 

Σημειώνεται ότι κατά την πραγματοποίηση της μαζικής πορείας, όταν το κύριο σώμα αυτής έφτασε στο Σύνταγμα στο ύψος της οδού Ερμού, φοιτητές κρέμασαν γιγαντοπανό με το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας», σε γνωστό πολυκατάστημα, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών.

AVGI.GR

Η αστυνομία ήδη είχε προχωρήσει σε εννέα προσαγωγές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας δικηγόρος του ΔΣΑ.

Από νωρίς την Παρασκευή άρχισαν να συγκεντρώνονται φοιτητές από όλη την Ελλάδα, φωνάζοντας βροντερό «όχι» στο εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

AVGI.GR
Πορεία φοιτητών
AVGI.GR
Πορεία φοιτητών
AVGI.GR
Φοιτητές 1
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Φοιτητικοί σύλλογοι έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας από την Κρήτη, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Κρήτη φοιτητές
avgi.gr

 

«Σήμερα στην Αθήνα μαζί με συλλόγους από όλη της Ελλάδα, ήρθαμε για να κάνουμε ξεκάθαρο πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα αφήσουμε να ψηφιστεί. Αλλά ακόμα και αν ψηφιστεί εμείς θα μπούμε ανάχωμα στην εφαρμογή του» δήλωναν στο avgi.gr φοιτήτριες από τον Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής.

Φοιτητές 2
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
φοιτητές 4
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 

φοιτητές
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Σημαντική μέρα για το φοιτητικό κίνημα και τη χώρα, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Η πρόθεση της κυβέρνησης να εισάγει αυτό το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς ψήφιση, είναι αντισυνταγματικό και έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του δημοκρατικού κόσμου» τόνισε στο «avgi.gr» μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας

Φωτογραφίες / βίντεο: Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL