Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C25.1°C
4 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.0°C26.6°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.6°C
4 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.9°C24.9°C
2 BF 31%
Απεργία 8 Μάρτη / «Οι γυναίκες απεργούμε και διαδηλώνουμε για Ισότητα – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Ειρήνη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργία 8 Μάρτη / «Οι γυναίκες απεργούμε και διαδηλώνουμε για Ισότητα – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Ειρήνη»

Πανό σε φεμινιστική πορεία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Να συμμετέχουν ενεργά στην 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών για αύριο, Παρασκευή και σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καλεί το «Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία της 8 Μάρτη» υπογραμμίζοντας ότι «η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Υπενθυμίζεται ότι καθώς η 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών προς τιμήν των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που εξεγέρθηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα το 1857, την Παρασκευή καλείται συγκέντρωση και διαμαρτυρία στις 12 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Το φεμινιστικό κίνημα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς αναδεικνύονται οι πολλαπλές ανισότητες αλλά και οι σύγχρονες μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες μέσα στις πατριαρχικές κοινωνίες» τονίζει το «Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία της 8 Μάρτη» υπογραμμίζοντας ότι με βάση τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, βαθμολόγησε την Ελλάδα με 58 στα 100, τοποθετώντας την χώρα μας, στην 24η θέση της κατάταξης.

Παράλληλα, το Δίκτυο κάνει λόγο για «τρομακτική αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας» με το κύμα γυναικοκτονιών να κορυφώνεται στη χώρα το 2021, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη (+187,5%).

Τέλος, το «Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία της 8 Μάρτη» τονίζει ότι «τη φετινή 8 Μάρτη οι γυναίκες στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Διάθεση πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση πολιτικών ισότητας και για την δημιουργία των απαραίτητων κοινωνικών δομών στήριξης θυμάτων βίας
  • Κατάργηση των διατάξεων για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια του νόμου Τσιάρα - Ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων
  • Νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με την ένταξη του στον Ποινικό Κώδικα
  • Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
  • Την 24ωρη λειτουργία και προσβασιμότητα των θυμάτων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  • Ένταξη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της σεξουαλικής αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Διενέργεια διαρκούς καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία
  • Ισότιμη συμμετοχή των  γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων
  • Μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην οικονομία της φροντίδας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα των γυναικών προς τιμήν των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που εξεγέρθηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα το 1857. Είναι μια μέρα αναστοχασμού και ανασύνταξης των αγώνων των γυναικών σε όλο τον κόσμο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα, 167 χρόνια μετά, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί, ο δρόμος για την ισότητα των φύλων είναι ακόμα πολύ μακρύς. Όπως τονίζει ο ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι για την ισότητα των φύλων, εκτιμώντας ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, επιδεινώνουν τις έμφυλες διακρίσεις, γι’ αυτό η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το φεμινιστικό κίνημα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς αναδεικνύονται οι πολλαπλές ανισότητες αλλά και οι σύγχρονες μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες μέσα στις πατριαρχικές κοινωνίες. Συντηρητικές και ακροδεξιές απόψεις κερδίζουν έδαφος επιχειρώντας μια ανοικτή επίθεση σε θεσμικές κατακτήσεις δεκαετιών, κυρίως στο δικαίωμα των γυναικών να έχουν τον έλεγχο των σωμάτων τους και να αποφασίζουν για τη μητρότητα ή στα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, όπως με την άρνηση παροχής ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης σε πολλές χώρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση του διαπιστώνει καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην ΕΕ.  Στην ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στις αμοιβές (14,1%) και στις συντάξεις (29,5%), καθώς και ως προς το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνά με επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Για την Ελλάδα, Έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2023 επιβεβαιώνει πως συντηρείται η πατριαρχία και τα κατάλοιπά της και υπολείπονται ουσιαστικά βήματα για την επίτευξη της ισότητας.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, βαθμολόγησε την ΕΕ με 70 στα 100 και την Ελλάδα με 58 στα 100, τοποθετώντας την χώρα μας, στην 24η θέση της κατάταξης.

Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των πολύ μεγάλων ανισοτήτων φύλου στους τομείς της εργασίας, της συμμετοχής σε θέσεις εξουσίας, των εισοδημάτων και της γνώσης (EIGE, 2023).

Το 2022 το γυναικείο ποσοστό απασχόλησης στον πληθυσμό 20-64 ετών ανέρχονταν στο 55%, ενώ το ανδρικό στο 77%, και το γυναικείο ποσοστό ανεργίας στο 12,5%, ενώ το ανδρικό ήταν 9,3%.

Στην Ελλάδα επίσης υπάρχει τρομακτική αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας και το κύμα γυναικοκτονιών κορυφώθηκε το 2021 (σημειώνοντας αύξηση 187,5%!! ,την υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη) και το 2022, με 23 και 24 περιπτώσεις αντίστοιχα, ενώ και το 2023 στιγματίστηκε από 13 γυναικοκτονίες.

Οι κυβερνητικές πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τις ανισότητες ούτε την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών, αντιθέτως με μέτρα όπως η συνεχής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η ψήφιση του νόμου για την Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια, και οι παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες και στον ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, παραβιάζουν σημαντικές διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση αξιολόγησης της Grevio για την Ελλάδα που διατύπωσε 71 συστάσεις και καλεί την χώρα σε συμμόρφωση.

Τη φετινή 8 Μάρτη οι γυναίκες στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Διάθεση πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την προώθηση πολιτικών ισότητας και για την δημιουργία των απαραίτητων κοινωνικών δομών στήριξης θυμάτων βίας
  • Κατάργηση των διατάξεων για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια του νόμου Τσιάρα  -  Ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων
  • Νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» με την ένταξη του στον Ποινικό Κώδικα
  • Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
  • Την 24ωρη  λειτουργία  και  προσβασιμότητα  των  θυμάτων  σε  ιατροδικαστικές υπηρεσίες
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  • Ένταξη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης  της σεξουαλικής αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Διενέργεια  διαρκούς  καμπάνιας  ενημέρωσης  και  ευαισθητοποίησης  για  την έμφυλη βία
  • Ισότιμη συμμετοχή των  γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων
  • Μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην οικονομία της φροντίδας

Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ» που πρωτοστατεί στη διοργάνωση της φεμινιστικής απεργίας από το 2019 και  στην Ελλάδα, καλεί και φέτος όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στην 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και  το ΕΚΑ την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 από τις 11:00 πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Για την Αθήνα το ραντεβού είναι: Παρασκευή 8 Μάρτη, 12πμ στην πλατεία ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL