Live τώρα    
Αγρότες / Δίνουν ραντεβού στα μπλόκα μετά τα ψίχουλα του Μητσοτάκη – Τα επόμενα βήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Δίνουν ραντεβού στα μπλόκα μετά τα ψίχουλα του Μητσοτάκη – Τα επόμενα βήματα

Αγρότες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Ραντεβού στα μπλόκα δίνουν οι αγρότες, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους ίδιους να δηλώνουν ανικανοποίητοι αφού η κυβέρνηση μοιράζει «ψίχουλα», αρνούμενη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Σήμερα φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» είπε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννης Παναγής, σημειώνοντας ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών ενημερώνουν τους αγρότες, για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, με το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.

 Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης(13/2) ενημέρωση των αγροτών, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννη Κουκούτση να αναφέρει σύμφωνα με το onlarissa.gr πως αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση όπου και θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση.

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία από κοινού τα μπλόκα να πάρουν απόφαση για το πως θα προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς τα μέτρα του πρωθυπουργού αφήνουν πολλά κενά. Η μετέπειτα πορεία των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί σε συγκέντρωση, που θα λάβει χώρα αύριο, το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) στο μπλόκο.

«Στα αιτήματα που θέσαμε στον πρωθυπουργό δεν πήραμε τίποτα πέρα από κάποιες υποσχέσεις για το αγροτικό ρεύμα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που το θέσαμε τίποτα ουσιαστικό. Ο αγώνας συνεχίζεται. Σήμερα το απόγευμα θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους στο μπλόκο για το αποτέλεσμα της συνάντησης και για τα όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, ώστε σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μπλόκα να πάρουμε αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα»  δήλωσε νωρίτερα στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κων. Τζέλλας, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε ο κ. Τζέλλας οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν την αντιπροσωπεία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, το βράδυ της Τρίτης, στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να δηλώνει το βράδυ της Τρίτης, αισιόδοξος ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης και να λέει μιλώντας στον Alpha, , ότι «δεν σταματάμε τον διάλογο» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να να κάνει λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» και να λέει στο Mega ότι «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα». 

«Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ήταν μία συνολική πρόταση η σημερινή. Πιστεύουμε στον διάλογο και αυτός ο διάλογος είχε αποτελέσματα αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει με κλειστούς δρόμους. Θα ακολουθήσει ακόμα μία συνάντηση για τα προβλήματα της Θεσσαλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί. Ο διάλογος θα συνεχιστεί» είπε και συμπλήρωσε «συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επιμέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχιστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora» είπε μεταξύ άλλων ο  Λευτέρης Αυγενάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι η μόνη πρόταση που είχε να κάνει η κυβέρνηση στους αγρότες ήταν επί της ουσίας έκπτωση στο ρεύμα με ψιλά γράμματα και παγίδες. Μεταξύ άλλων προβλέπονται εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με την τιμή της κιλοβατώρας να ανέρχεται στην καλύτερη 9,3 λεπτά για όσους δεν έχουν οφειλές. Για αυτούς με οφειλές η τιμή θα είναι άνω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές ισχύουν για τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ για τα επόμενα 8 θα υπάρχει έκπτωση μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 Η κυβέρνηση εξάντλησε τις όποιες παρεμβάσεις στο αγροτικό ρεύμα και δεν είπε το παραμικρό για τα βασικά αιτήματα των αγροτών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, για την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ καθώς και για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αυτό που πρότεινε ήταν η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το αγροτικό ρεύμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές11 λεπτά την κιλοβατώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0