Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.5°C
1 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C20.0°C
0 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.2°C19.9°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.4°C18.4°C
2 BF 48%
Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί / Καταγγελία για αυθαίρετους «κόφτες» σε φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί / Καταγγελία για αυθαίρετους «κόφτες» σε φάρμακα

Φάρμακα σε ράφι φαρμακείου
Φωτογραφία αρχείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αυθαίρετους «κόφτες» στα νοσοκομειακά φάρμακα, με μη διαφανή και αντιεπιστημονικά κριτήρια, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί «το φάρμακο, ως ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, είναι συνήθως εξειδικευμένο και συχνά αναντικατάστατο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ δεδομένου ότι η ανάγκη για τη χορήγησή του προκύπτει πολλές φορές απρόβλεπτα και ξαφνικά, η άμεση διαθεσιμότητα της θεραπείας είναι καθοριστική για την πορεία και την έκβαση του ασθενή».

Η ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι από τις αρχές αρχές Ιουνίου 2023 ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την κεντρική προμήθεια συμβατικών φαρμάκων, υπογραμμίζοντας ότι «από τις 16 Οκτωβρίου 2023, στην πλατφόρμα παραγγελιών εντάχθηκαν υψηλού κόστους και ειδικής χρήσης φάρμακα, που αφορούν σε χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, σπάνιες παθήσεις (ορφανά) και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, προερχόμενα από διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης».

Όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί «η συγκεκριμένη πλατφόρμα, πέραν των πολλών λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζει, προσφάτως άρχισε να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά στις εγκεκριμένες θεραπείες των ασθενών (από ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ/ΣΗΠ), μέσω μη κοινοποιημένων ενεργειών της ΕΚΑΠΥ, χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά «στατιστικώς οριζόμενα» κριτήρια ή αλλιώς «κόφτες». Η ενεργοποίηση του οποιουδήποτε αυθαίρετου «κόφτη», που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

Το φάρμακο, ως ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, είναι συνήθως εξειδικευμένο και συχνά αναντικατάστατο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ δεδομένου ότι η ανάγκη για τη χορήγησή του προκύπτει πολλές φορές απρόβλεπτα και ξαφνικά, η άμεση διαθεσιμότητα της θεραπείας είναι καθοριστική για την πορεία και την έκβαση του ασθενή.

Από τις αρχές Ιουνίου 2023 ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών της ΕΚΑΠΥ για την κεντρική προμήθεια συμβατικών φαρμάκων. Από τις 16 Οκτωβρίου 2023, στην πλατφόρμα παραγγελιών εντάχθηκαν υψηλού κόστους και ειδικής χρήσης φάρμακα, που αφορούν σε χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, σπάνιες παθήσεις (ορφανά) και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, προερχόμενα από διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, πέραν των πολλών λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζει, προσφάτως άρχισε να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά στις εγκεκριμένες θεραπείες των ασθενών (από ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ/ΣΗΠ), μέσω μη κοινοποιημένων ενεργειών της ΕΚΑΠΥ, χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά «στατιστικώς οριζόμενα» κριτήρια ή αλλιώς «κόφτες». Η ενεργοποίηση του οποιουδήποτε αυθαίρετου «κόφτη», που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς.

Η υποδεικνυόμενη διαδικασία για να προχωρήσει η προμήθεια, απαιτεί τηλεφωνική ή και έγγραφη επικοινωνία με κάποιο υπάλληλο της ΕΚΑΠΥ, για περαιτέρω αιτιολόγηση και έγκριση. Εν έτει 2023, η λύση θα δίνεται με παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες; Και τελικά ποιος ελέγχει και αποφασίζει, και με ποια επιστημονικά προσόντα και κριτήρια; Είναι αυτός επιτυχημένος σχεδιασμός κεντρικής διαχείρισης;

Βάσει ευρωπαϊκής έρευνας του 2023, το 50% των ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία οφείλεται σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κι έρχονται τώρα να προστεθούν οι «κόφτες» της ΕΚΑΠΥ, εισάγοντας τον όρο της «στατιστικής» Ιατρικής.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είμαστε υποστηρικτές των σωστά σχεδιασμένων κεντρικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη μεθοδολογία των αναφερόμενων ενεργειών. Κάθε φάρμακο που παραγγέλνεται μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, χορηγείται κατόπιν αιτιολογημένης συνταγογράφησης από το θεράποντα ιατρό, και πάντα οι παραγγελίες γίνονται σε ποσότητες που διασφαλίζουν, βάσει ιδιαιτερότητας νοσοκομείου, την έγκαιρη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενή στο φάρμακο.

Επανειλημμένως έχουμε προτείνει τρόπους για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με επιστημονικώς τεκμηριωμένα μέτρα (λειτουργία των επιτροπών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ογκολογικών συμβουλίων, ενδυνάμωση των νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς κλπ). Η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα νόσων και βέβαια, στις ανάγκες των ασθενών.

Ζητούμε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους θεσμικά αρμόδιους για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μονοδιάστατη ανάγνωση των «αριθμών» και ουσιαστική συνεργασία για τον επανασχεδιασμό της ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL