Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C21.0°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.5°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.4°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.7°C17.9°C
0 BF 48%
Υπουργείο Παιδείας / Παγωμένες σχολικές αίθουσες, τουρτουρίζουν οι μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Παγωμένες σχολικές αίθουσες, τουρτουρίζουν οι μαθητές

ΑΙΘΟΥΣΑ
EUROKINISSI

Απροετοίμαστα για ακόμα μία χρονιά είναι τα σχολεία ενόψει χειμώνα αναφορικά με τη θέρμανση, κάτι που γίνεται εμφανές το τελευταίο διάστημα με την πτώση της θερμοκρασίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Την Κυριακή 26/11 ο διευθυντής Αλέξανδρος Ζυγούρης ενημέρωσε τους γονείς και τους κηδεμόνες πως τη Δευτέρα 27/11 το σχολείο δεν θα λειτουργούσε λόγω προβλήματος με το σύστημα θέρμανσης. Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 27/11, με νέα ενημέρωση, ο διευθυντής του σχολείου γνωστοποίησε ότι από Τρίτη το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Το σχολείο λειτούργησε χθες επειδή... βελτιώθηκε ο καιρός. Κατά τα άλλα, τα προβλήματα στη θέρμανση παρέμειναν.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο Αλ. Ζυγούρης διευκρίνισε ότι ο λέβητας ήρθε στο σχολείο τη Δευτέρα και εκτίμησε ότι μέχρι χθες το βράδυ θα είχε εγκατασταθεί και το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί. Πάντως, ο διευθυντής μάς μετέφερε και μία άλλη πτυχή του θέματος. Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, οι απουσίες στο σχολείο ήταν ελάχιστες, στα κανονικά επίπεδα. Ο λόγος είναι πως, παρά την έλλειψη θέρμανσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, αφού και οι ίδιοι εργάζονται τις πρωινές ώρες. Έτσι, οι μαθητές έκαναν μάθημα με τα... μπουφάν μέσα στο κρύο. Τελικά, το πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε, αλλά όχι προτού οι πολίτες ταλαιπωρηθούν για ακόμα μία φορά. «Μακάρι να μην συναντήσουμε άλλα προβλήματα, κυρίως για τα παιδιά, αλλά και για τους εργαζόμενους που είναι στον ίδιο χώρο» ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Αλ. Ζυγούρη. Επίσης αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 4ο Δημοτικό της περιοχής.

Το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια της συγκεκριμένη περίπτωσης δεν μπορεί να μασκαρέψει τις παθογένειες που έρχονται στην επιφάνεια. Εδώ και μήνες η θέρμανση δεν είναι απαραίτητη στα σχολεία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επομένως, υπήρχε όλος ο χρόνος για να ετοιμαστούν τα σχολεία κατάλληλα και να μην υπάρχει πρόβλημα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μάλιστα, είμαστε ακόμα στον προθάλαμο του χειμώνα και οι επόμενοι μήνες αναμένονται χειρότεροι, κάτι που δείχνει πόσο αναγκαία είναι η θωράκιση των εκπαιδευτικών μονάδων.

Πρόβλημα και στο Ηράκλειο

Παγωμένες είναι οι αίθουσες και στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, καθώς το τριμελές συμβούλιο του σχολείου τονίζει ότι οι χώροι του έχουν συνθήκες ψυγείου και οι καθηγητές, προκειμένου να διδάξουν σε θερμοκρασία που να μην κάνει τους μαθητές να τρέμουν, φέρνουν από το σπίτι τους θερμαντικά σώματα!

Ταυτόχρονα, παρότι το Μουσικό Σχολείο εκ φύσεως προχωρά σε εκδηλώσεις για την καλύτερη εξάσκηση και εκμάθηση, δεν διαθέτει χώρο εκδηλώσεων. Έτσι αυτές πραγματοποιούνται σε ανοιχτό χώρο και συγκεκριμένα στο προαύλιό του. Η στελέχωσή του με εκπαιδευτικό προσωπικό είναι επίσης ελλιπής ακόμη και στο κύριο αντικείμενό του, με αποτέλεσμα μαθητές να διδάσκονται άλλο όργανο από αυτό που έχουν επιλέξει.

Χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών

Την ίδια ώρα, χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί την πραγματοποίηση της τρίτης φάσης πρόσληψης 4.700 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με καταγγελία της ομοσπονδίας των δασκάλων (ΔΟΕ), «η φετινή ανερμάτιστη τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ ως προς την κάλυψη των κενών» -όπως τη χαρακτηρίζει- «έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο να ανακοινώνεται στο τέλος Νοεμβρίου η αναβολή της πρόσληψης εκπαιδευτικών, απαραίτητων για τη λειτουργία των σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL