Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.9°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.7°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C27.7°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 82%
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στην ΑΥΓΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στην ΑΥΓΗ

Εξώδικο στην ΑΥΓΗ έστειλε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στις 2 Νοεμβρίου, μετά το δημοσίευμα του avgi.gr για τα στοιχεία που φέρεται να «δείχνουν» ότι τα 11 μολυσμένα με Predator μηνύματα στάλθηκαν από τον τηλεφωνικό αριθμό του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «συκοφαντικό άρθρο», αναφέρει ότι ουδεμία σχέση έχει με την αποστολή των μηνυμάτων που φέρεται να στάλθηκαν από τον τηλεφωνικό του αριθμό και παραπέμπει σε ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας το με αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/1955 δελτίο τύπου της 20/7/2023 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με τίτλο «Ενέργειες της Αρχής σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα» όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής σημαντικά: «Τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (Web to SMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών. Επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».

Συνεπώς, ενώ ήδη γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδεμία σχέση έχω με την αποστολή των μηνυμάτων (τα οποία εσείς ισχυρίζεστε ότι έχουν σταλεί), καθώς και ότι από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού παραιτήθηκα αυτοβούλως και δεν «υποχρεώθηκα σε παραίτηση», συνεχίζετε να με τοποθετείτε στο επίκεντρο παράνομων παρακολουθήσεων δημοσιεύοντας και αναδημοσιεύοντας το ανυπόγραφο άρθρο και παραθέτοντας μεγάλη φωτογραφία μου με σκοπό να παραπλανήσετε και να στρέψετε στις βάρος μου την κοινή γνώμη» σημειώνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Παράλληλα ζητά αποκαταστατικό κείμενο το οποίο μεταξύ άλλων θα επισημαίνει «ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό. Επομένως ο κύριος Γρηγόρης Δημητριάδης δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή των εν λόγω μηνυμάτων».

Η απάντηση του avgi.gr

Το δημοσίευμά μας δεν ήταν συκοφαντικό, όπως μας κατηγορεί ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς σε κανένα σημείο δεν αναφέρουμε ότι τα επίμαχα sms στάλθηκαν από τον τότε γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού. Το avgi.gr, επικαλούμενο τα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και της εφημερίδας «Καθημερινή», γράφει για «τα στοιχεία που φέρεται να “δείχνουν” ότι τα 11 μολυσμένα με predator μηνύματα στάλθηκαν από τον τηλεφωνικό αριθμό του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη».

Μάλιστα διευκρινίζει ότι η εφημερίδα, δηλαδή η «Καθημερινή», «αναφέρει ότι επρόκειτο για μαζική αποστολή ευχαριστήριων μηνυμάτων από εταιρείες οι οποίες είχαν πάρει εντολή να εμφανίζεται ως αποστολέας ένας συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση οδηγεί στο υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, δεχόμενος κάποιος τον ισχυρισμό του κ. Δημητριάδη ότι δεν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων, είναι τα εξής, όπως έγραψαν οι Reporters United στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 3 Νοεμβρίου:

  • «Πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγουμένη; Μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει.
  • Σε αντίθετη περίπτωση ο ιθύνων νους του Predator θα διέτρεχε τον κίνδυνο να στείλει ευχαριστήρια μηνύματα σε παραλήπτες που δεν είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη και έτσι να κινήσει υποψίες.
  • Τα 11 πρόσωπα ή κάποια από αυτά που έλαβαν το ευχαριστήριο μήνυμα από τον άγνωστο δράστη στις 26 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό να απαντούσαν περαιτέρω σ’ αυτά τα μηνύματα. Τότε ο κ. Δημητριάδης θα λάμβανε μηνύματα από κάποια από αυτά τα 11 πρόσωπα που θα του φαίνονταν ακατανόητα, γεγονός που θα έπρεπε να τον βάλει σε υποψίες. Όπως και τις μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ήταν πολιτικά υπεύθυνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL