Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.2°C21.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
2 BF 42%
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής / Αδειάζει Χρυσοχοΐδη - Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής / Αδειάζει Χρυσοχοΐδη - Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες

Φάρμακα σε συρτάρι φαρμακείου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εκτεθειμένο βρίσκεται για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «οι ελλείψεις (σ.σ. φαρμάκων) συνεχίζονται αμείωτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι τις προχθές, το υπουργείο Υγείας σε ακόμη μια προσπάθεια να εξωραϊσμού της πραγματικότητας, εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά». Μάλιστα στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει επικαλέστηκε την ύπαρξη γενοσήμων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μη διαθεσιμότητα ορισμένων (σ.σ. φαρμάκων) καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία».

Σήμερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απαντώντας στο υπουργείο τονίζει ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι υπαρκτές και ότι τα «γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου».

«Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς» τονίζει ο ΦΣΑ υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί»,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρεται και στις ελλείψεις στις εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), καθώς είναι «αποκλειστικής αρμοδιότητάς του (σ.σ. υπουργείου) και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που αναφέρθηκε νωρίτερα, ήταν κόντρα ακόμη και στις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών, πολλές φορές παιδιά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ:

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες.

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL