Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Μια σιωπηλή εξαφάνιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Μια σιωπηλή εξαφάνιση

133487724a.jpg

Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ζώα του κόσμου. Είναι ένα από τα ομορφότερα ζώα του κόσμου. Είναι ένα ζώο σιωπηλό και αθόρυβο, και έτσι αθόρυβα βαδίζει προς την εξαφάνιση από τον πλανήτη. Γιατί αθόρυβα και χωρίς να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού ή ακόμα και των επιστημόνων τα τελευταία 15 χρόνια ο πληθυσμός του υπέροχου αυτού θαύματος της φύσης έχει συρρικνωθεί στην Αφρική κατά 40%. Για τον λόγο αυτόν η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, το όργανο που διαχειρίζεται τον επίσημο κατάλογο απειλούμενων ειδών στον κόσμο, μετέφερε την καμηλοπάρδαλη από την κατηγορία «χαμηλής ανησυχίας» σε αυτή της «ευάλωτης κατάστασης», που είναι γνωστή και ως Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών. Η πραγματικότητα πλέον είναι πως η καμηλοπάρδαλη, ένα ζώο που για κανέναν προφανή λόγο δεν θα έμπαινε σε λίστες επικινδυνότητας, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά στο μεσοπρόθεσμο μέλλον το ενδεχόμενο εξαφάνισης στο φυσικό περιβάλλον, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι απειλές εναντίον της.

Ραγδαία μείωση του πληθυσμού

Μόλις πριν λίγα χρόνια, συγκεκριμένα το 2019, το Ινστιτούτο Αφρικανικής Άγριας Ζωής, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς για την προστασία της άγριας πανίδας, αποκάλυψε ότι το κρέας της καμηλοπάρδαλης πωλείται ως βοδινό σε πολλές χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Όσο απίστευτη και αν ήταν η είδηση στο πρώτο άκουσμα, δεν άργησε να γίνει συνείδηση όλων όσοι ασχολούνται με την άγρια ζωή στην αφρικανική ήπειρο, καθώς η πληροφορία επιβεβαιωνόταν από πολλές διαφορετικές πηγές σε πολλές και διαφορετικές χώρες και ήθελε τις καμηλοπαρδάλεις να πέφτουν θύματα ενός παράνομου εμπορίου και για το κρέας τους. Και λέμε και για το κρέας τους γιατί μέχρι πρότινος οι καμηλοπαρδάλεις απειλούνταν από κυνηγούς τροπαίων αλλά και λαθροκυνηγούς οι οποίοι σκοτώνουν τα ζώα για το δέρμα ή την ουρά τους, που αποτελούν δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία σε πολλά σπίτια στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στην Αφρική, με τις ΗΠΑ να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που ευνοούν το παράνομο αυτό εμπόριο. Αν στην επιλογή του ανθρώπου να σκοτώνει τις καμηλοπαρδάλεις προστεθεί και η συστηματική απώλεια των βιοτόπων όπου τα ζώα αυτά κινούνται και τρέφονται λόγω και πάλι της ανθρώπινης δραστηριότητας, φτάσαμε τελικά στο σημείο οι αριθμοί να έχουν πέσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, από τις 157.000 καμηλοπαρδάλεις το 1985 στις 97.500 στην τελευταία καταμέτρηση.

Η αλήθεια έξω από τους ζωολογικούς κήπους

Πριν λίγα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κένυα και τη Ναμίμπια ίδρυσε το Ίδρυμα Διατήρησης της Καμηλοπάρδαλης (GCF) σε μια ύστατη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη ώστε να αντιστραφεί η πορεία του πανέμορφου αυτού ζώου προς τη σιωπηλή εξαφάνιση. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις καμηλοπαρδάλεις είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, υποστηρίζουν οι ειδικοί της GCF, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε, «υπάρχει έντονη τάση οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι γνωστά είδη όπως οι καμηλοπαρδάλεις και οι χιμπατζήδες δεν απειλούνται επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά και τα βλέπουμε στους ζωολογικούς κήπους». Και όμως. Ενώ η πλειονότητα των ζωολογικών κήπων διαθέτει φυλακισμένες καμηλοπαρδάλεις, στον πραγματικό κόσμο της ελευθερίας και της άγριας ζωής οι καμηλοπαρδάλεις εξαφανίστηκαν τον περασμένο αιώνα από επτά χώρες της Αφρικής, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ερυθραία, τη Γουινέα, το Μαλάουι, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Η ελπίδα γεννήθηκε στον Νίγηρα

Τη στιγμή που η καμηλοπάρδαλη βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, σε μία αφρικανική χώρα οι συντονισμένες προσπάθειες κράτους και οργανώσεων γέννησαν την ελπίδα που μπορεί να γίνει παράδειγμα και οδηγός για την υπόλοιπη ήπειρο. Ο λόγος για τον Νίγηρα, όπου ο αυξανόμενος πληθυσμός της καμηλοπάρδαλης αποτελεί μια αληθινή ιστορία επιτυχίας για τη διατήρηση του είδους. Με μόνο 49 καμηλοπαρδάλεις να έχουν απομείνει σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η κυβέρνηση του Νίγηρα, με την υποστήριξη εθνικών και διεθνών οργανισμών διατήρησης, δεσμεύτηκε σε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη διάσωσή τους. Έκτοτε ο πληθυσμός των ζώων αυξάνεται σταθερά, αποτέλεσμα μιας προσπάθειας διατήρησης που βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις τοπικές κοινότητες των κατοίκων του Νίγηρα, που πείστηκαν να μοιραστούν τον χώρο διαβίωσής τους με την καμηλοπάρδαλη μέσω εναλλακτικών μέσων διαβίωσης και αναπτυξιακής υποστήριξης. Αποτέλεσμα αυτής της φιλικής συνύπαρξης είναι το γεγονός πως στον Νίγηρα μπορεί κανείς να πλησιάσει τις καμηλοπαρδάλεις σε απόσταση 3 με 5 μέτρων, κάτι που δεν συμβαίνει σε χώρες όπου το κυνήγι και η λαθροθηρία ανθούν και οι καμηλοπαρδάλεις τρέχουν μακριά αν δουν ανθρώπους ακόμα και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Info

Από όλα τα θηλαστικά της ξηράς η καμηλοπάρδαλη έχει τη μεγαλύτερη καρδιά, που ξεπερνάει σε ύψος το μισό μέτρο, ενώ μπορεί να ζυγίζει πάνω από 10 κιλά! Η μεγάλη της καρδιά ίσως να είναι και ο λόγος που η καμηλοπάρδαλη πολλές φορές συμβολίζει την ενσυναίσθηση και την αγάπη.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL