Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.5°C18.4°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.2°C
3 BF 72%
Εκλογές 2023 / Εκλογικός τηλεοπτικός μαραθώνιος στα κανάλια με σούπερ γραφικά και exit polls
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Εκλογικός τηλεοπτικός μαραθώνιος στα κανάλια με σούπερ γραφικά και exit polls

133396470.jpg

Πλούσιο εκλογικό θέαμα υπόσχονται τα κανάλια σήμερα, ημέρα εκλογών, από νωρίς το πρωί έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, όπου ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι επίσης αβέβαιος αν δεν αξιοποιηθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής.

Και μπορεί οι φετινές εκλογές να έχουν χαρακτηριστεί ως «βουβές», με πολλούς αναποφάσιστους έως την τελευταία ώρα, μπορεί ακόμα και να κάνουν λόγο για «κινούμενη άμμο» και για κόσμο που είναι μπερδεμένος και δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, αλλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι δημοσκοπήσεις σε όλα τα κανάλια, σταθερά τον τελευταίο μήνα, δίνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7 ποσοστιαίες μονάδες - και πάντως όχι κάτω από 6. Οι κύριοι των δημοσκοπήσεων, πρώτη θέση στα πάνελ των καναλιών απόψε, θα κληθούν να δώσουν λόγο για τα ευρήματά τους αν οι αριθμοί τους διαψεύσουν.

Ο εκλογικός μαραθώνιος θα κορυφωθεί αργά το απόγευμα, με τη μετάδοση του κοινού exit poll των καναλιών στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic γύρω στις 8.30 μ.μ., παρουσία όλου του δημοσιογραφικού προσωπικού πρώτης γραμμής, παρουσιαστές και σχολιαστές, επιστήμονες και εκλογικούς αναλυτές, οπωσδήποτε και πολιτικό προσωπικό.

Το exit poll θα επιχειρήσει εκτίμηση αποτελέσματος και, όπως κάθε φορά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, θα αποτυπώνει το εύρος της δύναμης των κομμάτων και σε διαδοχικά δύο ή τρία κύματα, τα οποία θα ανανεώνονται με μεγαλύτερη ενσωμάτωση από τις κάλπες του exit poll. Μέχρι την αποτύπωση της τελικής πρόβλεψης του exit poll, και γύρω στις 8.30 το βράδυ, θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, πολύ κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα, με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, όπως διαβεβαιώνουν, χάρη στο σύστημα ηλεκτρονικής μετάδοσης των αποτελεσμάτων SRT (Secure Results Transmission), που εφαρμόζεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και επιτρέπει ασφαλή πρόβλεψη αποτελέσματος περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε σοβαρό περιορισμό τη διάρκεια της τηλεοπτικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων και σε κάθε περίπτωση έχει μειώσει το... σασπένς της αναμέτρησης που επεκτεινόταν συχνά μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Αυτήν τη φορά όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Singular Logic, λίγο μετά τις 10 το βράδυ θα έχουμε ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ροή αυτή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, το ενδιαφέρον των καναλιών μετατοπίζεται νωρίς, από την προσπάθεια εκτίμησης του αποτελέσματος, στην πολιτική ανάλυση για το αποτέλεσμα και στις διεργασίες για την «επόμενη μέρα».

Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποδειχθεί ότι έπεσαν μέσα ή έξω, όμως το σόου με τα γραφικά είναι εξασφαλισμένο και διαφημίζεται από τα κανάλια. Η ΕΡΤ, για παράδειγμα, γνωστοποιεί «πρωτοποριακό σύστημα γιγαντοοθόνης αφής, που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα», ενώ το Mega αναγγέλλει «τα πρωτοποριακά γραφικά και τις τρισδιάστατες αναλύσεις» και το Star 3D γραφικά.

* Στην ΕΡΤ η μία εκλογική εκπομπή διαδέχεται την άλλη σε έναν εκλογικό μαραθώνιο που ξεκινάει στις 5 το πρωί, κορυφώνεται από ώρα 5.30 το απόγευμα, που ανοίγει επισήμως η εκλογική βραδιά με τον Γιώργο Κουβαρά, και συνεχίζεται έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας. Η ΕΡΤ υπόσχεται ένα πρωτοποριακό σύστημα γιγαντοοθόνης αφής, που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό θα παρουσιαστεί και το πανελλαδικό exit poll, στις 7 το απόγευμα, με τον διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτη Κουστένη και τον σύμβουλο Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχη Βαρδουλάκη. Στο στούντιο θα είναι οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης, Χριστίνα Βίδου, Δημήτρης Κοτταρίδης, Κώστας Παπαχλιμίντζος, Σοφία Παπαϊωάννου, Ηλίας Σιακαντάρης και Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

* Το Mega διαμόρφωσε ειδικά ένα στούντιο για την ημέρα των εκλογών. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ξεκινάει νωρίς, στις 5 το απόγευμα. Η Ράνια Τζίμα, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Νίκος Ευαγγελάτος, η Κατερίνα Παναγοπούλου και η Νίκη Λυμπεράκη παίρνουν θέση, ενώ στις 7 το απόγευμα, όταν κλείνουν οι κάλπες, o πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς παρουσιάζει το exit poll.

* Στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Χατζηνικολάου από τις 6 μ.μ. θα μας οδηγήσει στην τελική ευθεία προς τα αποτελέσματα της κάλπης, μαζί με τη Ρίτσα Μπιζόγλη, τη Μαρία Σαράφογλου, τη Μαρία Αναστασοπούλου και τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο πρόεδρος της MARC Θωμάς Γεράκης θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της κάλπης, οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πολιτικής αναμέτρησης, οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, οι κινήσεις και οι αποφάσεις των κομμάτων για την επόμενη ημέρα.

* Στο Open ο εκλογικός μαραθώνιος ξεκινάει στις 6 μ.μ. με συντονιστή τον Νίκο Στραβελάκη. Μαζί του, ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο Παναγιώτης Στάθης και ο επικεφαλής της ΜRB Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσει το exit poll για τη δύναμη των κομμάτων και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν.

* Στον ΣΚΑΪ η εκλογική βραδιά ξεκινάει στις 6 μ.μ. με τη Σία Κοσιώνη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα και όλη την ομάδα σχολιαστών και δημοσιογράφων του σταθμού. Στις 7 μ.μ. ακριβώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του exit poll από τον Γιώργο Αράπογλου και την Pulse RC, με τα πρώτα σχόλια από τους καλεσμένους στο στούντιο.

* Η εκλογική βραδιά στο Star ξεκινάει στις 6 μ.μ., με τη Μάρα Ζαχαρέα να συντονίζει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μαζί της, στον σχολιασμό και στην παρουσίαση, ο Γιώργος Ευγενίδης, με καλεσμένους κορυφαίους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ αλλά και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 μ.μ. ακριβώς, ο Αντώνης Παπαργύρης θα παρουσιάσει το πανελλαδικό exit poll από την GPO.

* Στον Alpha το exit poll θα παρουσιάσει, την ίδια ώρα, ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco. Την εκλογική βραδιά θα παρουσιάσουν ο Αντώνης Σρόιτερ από το ειδικά διαμορφωμένο στούντιο μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νίκο Μάνεση.

Ο εκλογικός μαραθώνιος θα αποτυπωθεί όμως και από τα περιφερειακά κανάλια της Αττικής με το δικό τους δυναμικό.

* Στο Kontra Channel, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι αργά τη νύχτα, ο Γιώργος Μελιγγώνης και η Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζουν το exit poll με καλεσμένους κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, απευθείας μεταδόσεις, με αντιδράσεις και ειδικούς να αναλύουν τα αποτελέσματα τη στιγμή που βγαίνουν.

* Στο Αttica τη μεγάλη εκλογική βραδιά παρουσιάζουν ο Γιώργος Χουδαλάκης και η Βούλα Κεχαγιά, φιλοξενώντας τους πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Σχολιάζουν ο Χρήστος Μαχαίρας, ο Βασίλης Σκουρής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Έλλη Τριανταφύλλου.

* Στο Action 24 ο εκλογικός μαραθώνιος ξεκινάει στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ. ακριβώς η εκλογολόγος και πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη παρουσιάζει το πανελλαδικό exit poll.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL