Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Γεράσιμος Χουλιάρας / Δεν αποκλείεται σεισμός 7 Ρίχτερ - Καιρός να ξυπνήσουμε και να γίνουν έλεγχοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεράσιμος Χουλιάρας / Δεν αποκλείεται σεισμός 7 Ρίχτερ - Καιρός να ξυπνήσουμε και να γίνουν έλεγχοι

ΑΘΗΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 1999
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Προειδοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο τμήμα του δομικού ιστού ειδικά στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας έκανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά ο κ. Χουλιάρας σημείωσε σχολιάζοντας την πιθανότητα να σημειωθούν και στη χώρα μας σεισμικές δονήσεις ισχύος αντίστοιχης με αυτές που σάρωσαν την νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία, ότι «στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό ... Οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης ... στην Ελλάδα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ σχεδόν κάθε χρόνο ... όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, η περίοδος επανάληψης δεν είναι τα 15, 20, 30 χρόνια ... οι 6άρηδες σε (σ.τ.σ. ηπειρωτικές) περιοχές, έχουν μεγαλύτερες περιόδους επανάληψης, της τάξης των 100, 200, 500, 1.000 ετών. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Τουρκία ... τέτοιος σεισμός πιστεύουμε ότι έγινε πριν 1.000 χρόνια». Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο, όπως σημείωσε ο κ. Χουλιάρας, «ήταν το 365 μ.Χ. και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ ... εκεί που συγκρούεται η αφρικανική πλάκα με την ευρασιατική πλάκα όπου βρίσκεται η Ελλάδα».

 

Στη συνέχεια, προσπάθησε να περιορίσει την καλλιεργούμενη βεβαιότητα για το ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τόσο δραματικό ανθρώπινο κόστος στην περίπτωση ενός πολύ ισχυρού σεισμού σε ηπειρωτική πυκνοκατοικημένη περιοχή. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, στην Ελλάδα, «τα κτίριά μας είναι σίγουρα καλύτερα από αυτά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να καταρρέουν στην Τουρκία. Οι μηχανικοί μας κάνουν καλύτερη δουλειά, είναι πιο ανθεκτικά, αυτό έχει αποδειχθεί από σεισμούς που έχουμε βιώσει. Τα κτίρια της Τουρκίας είναι το πρόβλημα, είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Το 1983 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ακριβώς για να ελέγχει κτίρια. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, με πιο γοργούς ρυθμούς, πρέπει να ελεγχθούν περισσότερα κτίρια, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Τα κτίρια είναι αυτά που σκοτώνουν, εκεί πρέπει να δώσουμε όλη μας την προσοχή ... Δεν μπορώ να απαντήσω στο γιατί. Αλλά είναι απαράδεκτο να έχουμε μείνει πίσω. Να έχουν μείνει σπίτια από το σεισμό της Αθήνας του 1999. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, έχει ελεγχθεί μικρό ποσοστό των κτιρίων από τότε, έχουν περάσει τόσα χρόνια. Μπορούμε να βρούμε δικαιολογίες, την οικονομική κρίση 10 χρόνια, τα μνημόνια, τρία χρόνια με κορωνοϊό. Δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να ξεκινήσουμε να κάνουμε σοβαρούς ελέγχους στα κτίρια», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL