Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.5°C
1 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C20.0°C
0 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.2°C19.9°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.4°C18.4°C
2 BF 48%
Σεισμός Τουρκία Συρία / Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών - Οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός Τουρκία Συρία / Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών - Οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ
EPA/ERDEM SAHIN

Σαν πραγματικά θαύματα πανηγυρίζονται πλέον οι περιπτώσεις εντοπισμού ζωντανών ανθρώπων στα ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία, μετά το πολλαπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με σεισμούς 7,8 και 7,5 Ρίχτερ και μετασεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ την Δευτέρα.

Το πρωί της Πέμπτης, πάνω από τρία 24ωρα μετά τον πρώτο και ισχυρότερο σεισμό, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τις 17.000.

Από αυτούς, στην Τουρκία σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Τούρκου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν επισήμως καταγραφεί 14.014 θάνατοι.

Η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, μαζί με δεκάδες ακόμη από όλο τον πλανήτη, συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων. Στην τελευταία επιτυχία της, απεγκλώβισε 20χρονη, ανεβάζοντας σε 5 τις ζωές που σώθηκαν από τις προσπάθειές της.

Στην γειτονική Συρία οι ανθρώπινες απώλειες φτάνουν πλέον τους 3.162 στην Συρία (τόσο στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Δαμασκού όσο και σε αυτές που κατέχει ο τουρκικός στρατός ή οι αντάρτες). Διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν τις ζοφερές συνθήκες που επικρατούν, καθώς η οσμή της σήψης των νεκρών σωμάτων έχει καλύψει τις τραυματισμένες πόλεις.

Η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι στη Συρία λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των τεράστιων καταστροφών στις υποδομές των δικτύων μεταφορών, γίνεται σαφής από την πληροφορία ότι μόλις σήμερα Πέμπτη, τρεις ημέρες και πλέον μετά τους σεισμούς, κατάφερε να περάσει προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα με την Τουρκία. Και αυτή η βοήθεια αναμενόταν ήδη πριν τους σεισμούς, δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κινητοποίησης μετά από αυτούς.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια. «Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια», είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών»

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνεχίζουν να είναι πολύ άσχημες, με την θερμοκρασία κάτω του μηδέν στις περισσότερες από αυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας, τόσο λόγω του μεγέθους της καταστροφής, όσο και λόγω εγγενών προβληματικών χαρακτηριστικών και της καταστροφής των δικτύων μεταφορών.

Στην Τουρκία, αυτά τα προβλήματα αναγνώρισε και ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βάλλεται από την αντιπολίτευση για τις ευθύνες του στην έκταση της καταστροφής. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν η κυβέρνηση Ερντογάν είχε επιβάλλει ειδική φορολογία «κατά των σεισμών» με σκοπό να θωρακίσει την πολιτική προστασία και το σύστημα Υγείας, αλλά και να βελτιώσει σειρά παραμέτρων όπως ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός, από την οποία εισπράχθηκαν από τους πολίτες σχεδόν 5 δισ. δολάρια. Σήμερα, όλοι αναρωτιούνται πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα. Αναλυτές στην Τουρκία αλλά και επιστήμονες στην Ελλάδα υποδεικνύουν κακοδιαχείριση, καθώς και εξαιρετικά κακή ποιότητα κατασκευής σε νέα κτίρια που διατέθηκαν στους πολίτες για εργατικές πολυκατοικίες και κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Στην Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος δεν έχει σταματήσει εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όλοι υποδεικνύουν ως κύριο υπεύθυνο την τεράστια καταπόνηση των κτιρίων από τις πολεμικές συγκρούσεις και ειδικά τους βομβαρδισμούς. Επιπλέον πρόβλημα είναι η διεθνής θέση της χώρας, καθώς η κυβέρνηση Άσαντ έχει στοχοποιηθεί με διεθνείς κυρώσεις από τη Δύση, η περιοχή που κατέχει ο τουρκικός στρατός ελέγχεται από την Άγκυρα και οι περιοχές των ανταρτών βρίσκονται πρακτικά αποκλεισμένες από όλες τις πλευρές. Βαρέα μηχανήματα για την απομάκρυνση ερειπίων δεν υπάρχουν και οι κύριοι οδικοί άξονες έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL