Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
ΕΡΤ / Πειθαρχικά ελεγκτέα από την ΕΣΗΕΑ ολόκληρη η πυραμίδα ειδήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΤ / Πειθαρχικά ελεγκτέα από την ΕΣΗΕΑ ολόκληρη η πυραμίδα ειδήσεων

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΤ ΖΟΥΛΑΣ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πειθαρχικά ελεγκτέα βρέθηκε ολόκληρη η διοικητική πυραμίδα ενημέρωσης της ΕΡΤ, καθώς έχει παραβιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος για διαστρέβλωση και αλλοίωση ειδήσεων και σε δεύτερο βαθμό από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων Φώτης Καφαράκης και ο διευθυντής Ειδήσεων Γιάννης Τρουπής βρέθηκαν «πειθαρχικά ελεγκτέοι» και από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως είχε αποφανθεί εξάλλου και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό προ μηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη θα είναι ο πρώτος πρόεδρος με πειθαρχική ποινή αναρτημένη σε όλους τους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες.

Τον έλεγχο πραγματοποίησαν τα πειθαρχικά όργανα της ΕΣΗΕΑ -μετά και από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών- τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο «ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα», ο οποίος ενημέρωνε σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν «ανταποκριτής-μαϊμού», καθώς επί μήνες δεν βρισκόταν στη Μόσχα, αλλά στην Αθήνα.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιβεβαίωσε την κρίση ως «πειθαρχικά ελεγκτέων» του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού για τους υπεύθυνους των ειδήσεων της ΕΡΤ, διαπιστώνοντας ότι υπέπεσαν σε παράβαση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ (άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’) και του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ (άρθρο 1, παρ. α’ και β’).

Ο Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει:

«Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

Το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ αναφέρει: «Τα δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη έχουν την υποχρέωση [...] να τηρούν γενικά όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας».

Πιο συγκεκριμένα, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό αποφάσισε ότι:

- Ο Κωνσταντίνος Ζούλας (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ) είναι πειθαρχικά ελεγκτέος με ψήφους 3 έναντι 2 για «τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών». Η ποινή του είναι επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από το Πρωτοβάθμιο είχε επιβληθεί η αυστηρότερη ποινή της διαγραφής από τα Μητρώα της ΕΣΗΕΑ για 6 μήνες.

- Ο Φώτης Καφαράκης (γενικός διευθυντής Ειδήσεων) είναι πειθαρχικά ελεγκτέος ομόφωνα για «τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών». Η ποινή της προσωρινής διαγραφής των 6 μηνών από τα μητρώα διατηρείται και στην απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού.

- Ο Γιάννης Τρουπής (διευθυντής Ειδήσεων) είναι πειθαρχικά ελεγκτέος ομόφωνα για «τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών». Η ποινή του μειώνεται από 6 σε 3 μήνες προσωρινή διαγραφή από τα Μητρώα.

- Η Α.Π., προϊσταμένη του Εξωτερικού Δελτίου της ΕΡΤ, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL