Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.9°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.4°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.3°C20.0°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C22.7°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.1°C20.9°C
2 BF 49%
Συνδρομητικά κανάλια / Μπαίνουν και στην ελεύθερη τηλεόραση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνδρομητικά κανάλια / Μπαίνουν και στην ελεύθερη τηλεόραση

132846123a.jpg

Σε περαιτέρω συγκέντρωση οδηγείται το μιντιακό τοπίο στη χώρα μετά την αλλαγή του νόμου, με την οποία επιτρέπεται στα συνδρομητικά κανάλια να δραστηριοποιούνται και στην ελεύθερη τηλεόραση. Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή αίρεται η απαγόρευση στα συνδρομητικά κανάλια να αγοράσουν τηλεοπτικό κανάλι. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για το United Group, μετά την εξαγορά αρχικά της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova και μέσω αυτής στη συνέχεια της τηλεπικοινωνιακής WIND, να μπει και στο μετοχικό κεφάλαιο του τηλεοπτικού Alpha, ισχυροποιώντας έναν ήδη δυνατό οικονομικό πόλο και με πολιτική επιρροή. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρηση του Ομίλου Βαρδινογιάννη (Motor Oil) από τον Alpha, με τη μεταβίβαση του μεριδίου του.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναμένεται να φέρει μεσοπρόθεσμα ανακατατάξεις στην ευρύτερη μιντιακή αγορά, καθώς μεταβάλλει τις δυνάμεις ισχύος. Τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης ισχυροποιούνται καθώς αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κοινοπραξίας που μπορεί να προσφέρει μεγάλη ρευστότητα, ενώ άλλα καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην τηλεοπτική αγορά, να βρουν ισχυρούς συμμάχους και να εξασφαλίσουν την αντοχή και επέκτασή τους. Ήδη εδώ και μέρες δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκφρασμένη δυσαρέσκεια του μετόχου του ΑΝΤ1 Θ. Κυριακού, ο οποίος βλέπει την ελληνική τηλεοπτική αγορά να καταλαμβάνεται από ξένα κεφάλαια.

Παρέμβαση Ε.Ε.

Η τροπολογία φέρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με επιστολή της -έπειτα από προσφυγή του United Group- ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή του νόμου (άρθρο 43, Ν. 4779/2021), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και η ελευθερία εγκατάστασης που προβλέπονται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε.

Οπως αναφέρεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτυγχάνεται η μη νόθευση της αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας, και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Η τροπολογία αναφέρει: Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει την άδεια παρόχου συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης, παρά μόνον εάν: α) δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, β) δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, γ) δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρακτικά, απελευθερώνεται η συμμετοχή.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με τις ψήφους της Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν παρών. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Αλισβερίσια

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Χρήστος Γιαννούλης δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί τα αλισβερίσια της κυβέρνησης με τους καναλάρχες, δεδομένου ότι η απαγόρευση ψηφίστηκε από αυτή την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από έναν χρόνο: «Υπάρχει ένα ερώτημα: ποιον αφορούσαν οι αλλαγές που κάνατε το 2021 και ποιον αφορούν τώρα, γι’ αυτό το διττό πλεονέκτημα τού να έχεις τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής, αλλά και επίγειας εκπομπής, που είναι ένα προνόμιο που, όπως καταλαβαίνετε, αν δεν έχει φωτογραφική διάσταση, σίγουρα αφορά κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL