Αποφασισμένες να μην δώσουν στη δημοσιότητα την λίστα με τα 213 ονόματα βιαστών και υποψήφιων βιαστών της 12χρονης παραμένουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στο Mega ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με την πίεση της κοινής γνώμης να εντείνεται για την γνωστοποίηση του συνόλου των εμπλεκομένων, αλλά και την αντίστοιχη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην υπάρξουν «υπεκφυγές αλα Λιγνάδη», ο κ. Θεοδωρικάκος προσπάθησε με μισόλογα να προσπεράσει τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους.
«Η υπόθεση βρίσκεται στην ανακρίτρια που καθοδηγεί τις έρευνες. Η ΕΛΑΣ έχει στενή συνεργασία με τις ανακριτικές Αρχές, διευκολύνει και διεκπεραιώνει το έργο που της ανατίθεται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος, μεταθέτοντας την ευθύνη στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να απαντήσει σε άλλο ερώτημα, για επόμενες συλλήψεις. Όπως είπε, είναι «προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι που κρύβονται πίσω από όλο αυτό το σκοτεινό πέπλο, μιας απάνθρωπης υπόθεσης εναντίον ενός μικρού κοριτσιού. Όπως ξέρετε, οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται». Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών κάνουν αναφορές σε ως οκτώ νέα εντάλματα που αναμένεται να εκδοθούν για την υπόθεση.
Οι δημοσιογράφοι ωστόσο επέμειναν, ρωτώντας για το αν «θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των τύπων που εμπλέκονται, που είχαν παραβατική συμπεριφορά, που είχαν επαφή με την 12χρονη, είτε είναι γνωστοί είτε όχι;».
Και πάλι ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε για συλλήψεις και όχι για γνωστοποίηση ονομάτων όλων των εμπλεκόμενων. «Όσοι έχουν υποπέσει σε τέτοιου είδους εγκληματικές δράσεις και έχουν κακοποιήσει αυτό το παιδί, θα συρθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα έχουν την τύχη που τους αξίζει βάσει του νόμου», όπως είπε.
«Όποια ιδιότητα κι αν έχουν; Όποιο επάγγελμα κι αν κάνουν;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι υπάρχει αστυνομικός στη ΓΑΔΑ που επικοινωνούσε με τα προφίλ της 12χρονης στα social media και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ εξετάζεται ο ρόλος και δεύτερου. Ταυτόχρονα, άλλος αστυνομικός, φίλος του Ηλία Μίχου, φέρεται να είχε εντοπίσει ότι υπάρχει προβληματική σχέση του με την 12χρονη, χωρίς κατά τα φαινόμενα να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια εντός της υπηρεσίας για να παρέμβει.
Παρόλα αυτά, και πάλι ο κ. Θεοδωρικάκος προχώρησε σε γενικολογίες για τις επιδόσεις της ΕΛΑΣ το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας ότι «τίποτα δεν καλύπτεται, τα πάντα αποκαλύπτονται και όλοι οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, ακόμη και κάποιες φορές υπάρχει κάποια καθυστέρηση ... Είναι άριστη η συνεργασία της αστυνομίας με τις ανακριτικές Αρχές. Η δουλειά αυτή προχωρά με αποτελέσματα. Τα ονόματά τους φυσικά και θα δουν το φως της δημοσιότητας», είπε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, πρακτικά επαναλαμβάνοντας ότι μόνο για όσους σχηματιστούν δικογραφίες θα υπάρξει δημοσιοποίηση ονομάτων...
Σημειώνεται ότι σήμερα η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί οι ip 212 ατόμων που επικοινώνησαν με το προφίλ της 12χρονης και όπως ειπώθηκε «υπάρχουν ονόματα και διευθύνσεις».
Την ίδια ώρα, η ίδια η 12χρονη συνεχίζει να υποβάλλεται σε νέες διαδικασίες επίδειξης φωτογραφιών υπόπτων και νέα κατάθεση, παρά το ότι οι πρακτικές της ΕΛΑΣ και των ανακριτικών Αρχών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις των ειδικών για το ότι συνεχίζουν να τραυματίζουν το θύμα.
Η διαδικασία ταυτοποίησης των 213 επαφών που υπήρξαν στα social media και τις σελίδες που είχε δημιουργήσει ο Μίχος με τα στοιχεία της 12χρονης δεν είχε επισήμως ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε όπως επιβαλλόταν να υπάρξει μόνο μία διαδικασία κατάθεσης και επίδειξης φωτογραφιών για το ανήλικο θύμα των παιδοβιαστών. Όπως τόνισε προ ημερών ειδική δικαστηριακή ψυχολόγος, το θύμα είναι πλέον «πολυτραυματίας» σεξουαλικής κακοποίησης από τις διαδικασίες ανάκρισης, καθώς μεταξύ άλλων της έδωσαν να κατανοήσει ότι εξαιτίας της η μάνα της είναι στη φυλακή.


