Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Στον «αέρα» οι εκπτώσεις - Οι 3+1 λόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Στον «αέρα» οι εκπτώσεις - Οι 3+1 λόγοι

ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
EUROKINISSI/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η σύνδεση της έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος με την κατανάλωση, είναι ακόμα ένα πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης που έχει σοβαρότατα προβλήματα εφαρμογής σε βάρος των πολιτών. Και έτσι το μόνο σίγουρο είναι η επιδότηση της αισχροκέρδειας των παρόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρα από το γεγονός ότι είναι παράλογο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να προτρέπει τους πολίτες να στραφούν σε θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα και την ίδια στιγμή να τους ζητά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για να επωφεληθούν από την επιδότηση, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη. Και αυτό γιατί τα προβλήματα στην μέτρηση της κατανάλωσης που πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να τινάξουν τα μέτρα στον αέρα με τους καταναλωτές να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που συνδέονται άμεσα και με τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα προβλήματα

-Οι μετρήσεις γίνονται τυπικά ανά τετράμηνο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, το είχε επισημάνει από την αρχή ότι ο νέος τρόπος επιδότησης είναι στον αέρα καθώς οι μετρήσεις γίνονται στην καλύτερη περίπτωση κάθε 4 μήνες και όχι κάθε μήνα. Έτσι, δεν θα υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης και οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί. Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας.

-Λόγω έλλειψης συνεργείων -αλλά και άλλων παραγόντων-, στην πραγματικότητα οι μετρήσεις δεν γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ ανά τέσσερις μήνες. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που γίνονται ανά έξι μήνες ακόμα και ανά χρόνο. Το γεγονός αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές λόγω της μη μέτρησης της κατανάλωσής τους να μην μπορούν να επωφεληθούν από την έκπτωση ή την επιπλέον επιδότηση που υπολογίζεται στην περίπτωση μείωση της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

-Όσον αφορά στα μηνιαία ή διμηνιαία τιμολόγια, οι χρεώσεις δεν γίνονται με βάση τις πραγματικές καταναλώσεις αλλά με βάση το ιστορικό κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού και οι πολίτες πληρώνουν έναντι. Πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την επιπλέον έκπτωση του 15% καθώς θα πρέπει να περιμένουν τον εκκαθαριστικό λογαριασμό

-Το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την έκπτωση στη μείωση της κατανάλωσης από τον Φεβρουάριο του 2023 και αν οι μετρήσεις γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ στην ώρα τους. Πρόβλημα θα αντιμεπίσουν και οι λογαριασμοί που θα έρθουν με το νέο μοντέλο επιδότησης και θα περιλαμβάνουν καταναλώσεις προηγούμενων μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL