Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Θεσσαλονίκη / Στο χέρι της τράπεζας η τύχη της ευάλωτης οικογένειας που κινδυνεύει να ξεσπιτωθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Στο χέρι της τράπεζας η τύχη της ευάλωτης οικογένειας που κινδυνεύει να ξεσπιτωθεί

Τράπεζα τράπεζες
(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μια πρώτη «νίκη» φαίνεται να πέτυχαν οι αλληλέγγυοι στην τετραμελή οικογένεια του Γιώργου Νίκογλου, που κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο επειδή η τράπεζα έβγαλε το σπίτι τους στις Συκιές Θεσσαλονίκης στον πλειστηριασμό, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί δικαστικά η απόφαση για την ένταξή του στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη». Ο ιδιώτης που «χτύπησε» το σπίτι στον πλειστηριασμό, έναντι 56.050 ευρώ, φέρεται να δηλώνει πρόθυμος να αποσύρει την προσφορά του, αρκεί να το δεχτεί και η τράπεζα.

Σχεδόν καθημερινά, αλληλέγγυοι στην οικογένεια του κ. Γιώργου πραγματοποιούν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην ευάλωτη οικογένεια είτε έξω από το σπίτι της είτε έξω από την τράπεζα που το έβγαλε σε πλειστηριασμό. Ζητάνε να ματαιωθεί η όλη διαδικασία για να μη βρεθεί στην κυριολεξία στον δρόμο η οικογένεια. Χθες η συγκέντρωση έγινε έξω από την τράπεζα, όπου οι αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Ο Γολγοθάς της οικογένειας

Μια τέτοια είναι και αυτή της οικογένειας Νίκογλου. Ένα μικρό διαμέρισμα στις Συκιές, που το αγόρασαν με τις οικονομίες τους το 1993. Αλλά εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε η σύζυγός του κ. Γιώργου, που έχει πιστοποιημένη αναπηρία 75%, αναγκάστηκε να το προσημειώσει για να πάρει δάνειο προκειμένου να αντεπεξέλθει στα έξοδα για θεραπείες και νοσηλείες. Το δάνειο των 120.000 ευρώ το έλαβε το 2006 και το εξυπηρετούσε κανονικά έως το 2014. Μέχρι τότε το εισόδημά που είχε από κατάστημα που διατηρούσε του επέτρεπε να δίνει κάθε μήνα τα 700 ευρώ της δόσης.

Όλα άλλαξαν, όμως, όταν το εισόδημα της οικογένειας εκείνη τη χρονιά έπεσε δραματικά και έτσι για πρώτη φορά ο Γ. Νίκογλου έκανε αίτηση για να μπει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Του την απέρριψαν, όμως, διότι οι δικαστές έκριναν ότι αφού διατηρούσε ακόμη το κατάστημά του και βάσει των εισοδημάτων των προηγούμενων χρόνων, μπορούσε να το αποπληρώνει. Τότε ζήτησε από την τράπεζα να του μειώσουν τη δόση, αλλά απάντηση δεν έλαβε... Στο κατάστημα μπήκε «λουκέτο» και το 2016 ο κ. Γιώργος έκανε νέα αίτηση για να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, αλλά η τράπεζα δεν περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου και έβγαλε το σπίτι του στο «σφυρί»…

Δεν είναι «μπαταχτσής»

Σε όλους τους τόνους ο κ. Γιώργος δηλώνει ότι δεν είναι «μπαταχτσής». Θέλει να αποπληρώσει το δάνειό του, αλλά με μια χαμηλότερη μηνιαία δόση, που να την αντέχει η τσέπη του. Η οικογένειά του για μεγάλο χρονικό διάστημα τα φέρνει βόλτα με ένα μικρό επίδομα που λαμβάνει η σύζυγός του, ο ίδιος ήταν μέχρι πρότινος άνεργος και αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά τιμολόγια και το κοινωνικό παντοπωλείο, στο σπιτικό του δεν θα υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε και φαγητό σε καθημερινό επίπεδο… Ζητάει να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και σ' αυτό το δίκαιο αίτημά του έχει στο πλευρό του όλη την κοινωνία. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL