Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σταυρούλα Πουλημένη στην «Α» / Χτύπημα στην ελευθεροτυπία οι αγωγές SLAPP
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταυρούλα Πουλημένη στην «Α» / Χτύπημα στην ελευθεροτυπία οι αγωγές SLAPP

ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ

«Οι καταχρηστικές αγωγές SLAPP θίγουν άμεσα την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα των πολιτών στη γνώση γιατί λειτουργούν εκφοβιστικά, όχι μόνο απέναντι στους δημοσιογράφους αλλά απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας», δηλώνει στην ΑΥΓΗ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη, που σήμερα κάθεται στο «εδώλιο» του κατηγορούμενου μετά από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της και σε βάρος του ενημερωτικού συνεταιριστικού ιστότοπου Alterthess υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το οποίο  καταδικάστηκε στο παρελθόν για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εταιρεία.

«Επιπλέον καταργούν σταδιακά τον βασικό ρόλο των δημοσιογράφων, να ελέγχουν την εξουσία και να ασχολούνται με θέματα δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος», προσθέτει η μάχιμη και μαχητική δημοσιογράφος, που διαχρονικά καλύπτει με ρεπορτάζ της την περιβαλλοντική καταστροφή της Β.Α. Χαλκιδικής από τις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός και τους αγώνες των κατοίκων να σώσουν τον τόπο τους. Πρόκειται για μια καραμπινάτη αγωγή SLAPP,  αφού περιέχει αβάσιμες κατηγορίες που προέρχονται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο προς μια δημοσιογράφο που καλύπτει υπόθεση δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως είναι η ρύπανση του νερού στην Β.Α. Χαλκιδική από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας.  

Είπε την αλήθεια με το όνομά της

Το μεγάλο «ατόπημα» της δημοσιογράφου, κατά τον διώκτη της και μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, ήταν ότι σε ρεπορτάζ της τον ανέφερε επώνυμα ως καταδικασθέντα σε δημόσια δίκη για παράβασεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την Ελληνικός Χρυσός!  Δεν τον διέσυρε, δεν τον έβρισε, δεν είπε ψέματα, είπε την αλήθεια…  Έτσι γίνεται εμφανές ότι η αγωγή στοχεύει στο να εκφοβίσει τη δημοσιογράφο και το αυτοδιαχειριζόμενο ενημερωτικό μέσο,  να τους εξοντώσει οικονομικά, αφού ζητάει αποζημίωση 100.000 ευρώ, και εντέλει να φιμώσει κάθε φωνή που δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η «Ελληνικός Χρυσός είναι “ευλογία” για τη Β.Α. Χαλκιδική»… Και αυτό διότι, κατά την άποψή του, η δημοσιογράφος προέβη σε «παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» διότι δημοσίευσε το όνομά του... στο ρεπορτάζ της δίκης για τη μόλυνση των νερών σε δύο χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής και αφού το δικαστήριο τον καταδίκασε ως υπεύθυνο της Ελληνικός Χρυσός.

ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ

 

Κύμα αλληλεγγύης

Σήμερα η Σταυρούλα Πουλημένη δεν θα είναι μόνη. Έξω από το δικαστήριο, που γίνεται στα προκάτ κτήρια της Ευελπίδων, θα συγκεντρωθούν αλληλέγγυοι για να απαιτήσουν την απόσυρση της SLAPP αγωγής σε βάρος της και σε βάρος του Alterthess. Εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνής ενώσεις δημοσιογράφων δήλωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την αλληλεγγύη τους, όπως και πολιτικοί οργανισμοί της Αριστεράς.

Χθες η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα  Κονδυλία Γώγου ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει αυτήν «την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν». «Η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου επειδή αναφέρθηκε σε καταδίκη για περιβαλλοντική καταστροφή συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος Δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου» τόνισε.

Ανακοινώσεις για την υπόθεση είχαν εκδώσει η  ΕΣΗΕΜ-Θ, μέλος της οποίας είναι η Σταυρούλα Πουλημένη, και η ΠΟΕΣΥ, στις οποίες μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «η αποζημίωση 100.000 ευρώ που ζητάει ο ενάγων από τη δημοσιογράφο, επικαλούμενος παράνομη επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων, όπως και το ενδεχόμενο κράτησης που αντιμετωπίζει η συνάδελφος, συνιστούν απόπειρα να απειληθεί με οικονομική και επαγγελματική εξόντωση» και ότι «ενέργειες όπως αυτή υπερβαίνουν τη διάσταση της ατομικής αντιδικίας και αποτελούν απειλή κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL