Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Θανάσης Κουκάκης / Η ερευνητική δημοσιογραφία δεν είναι εθνική απειλή τονίζουν οι Ανταποκριτές Ξένου Τύπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Κουκάκης / Η ερευνητική δημοσιογραφία δεν είναι εθνική απειλή τονίζουν οι Ανταποκριτές Ξένου Τύπου

παρακολούθηση χάκερ
pexels.com

Την ανησυχία της για την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάκη Κουκάκη εκφράζει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) καταδικάζοντας «απερίφραστα κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΑΞΤ χαιρετίζοντας την εισαγγελική παρέμβαση για την εν λόγω υπόθεση υπογραμμίζει ότι «το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το Σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Reporters United», απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος τότε ερευνούσε υποθέσεις σχετικές με Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφού ο Θ. Κουκάκης πληροφορήθηκε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και την ίδια ημέρα η ΕΥΠ φέρεται να ζήτησε τη διακοπή της παρακολούθησης. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, με αναδρομική ισχύ, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες ότι είχαν βρεθεί υπό παρακολούθηση.

Όπως αποκάλυψε το «Inside Story», ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, συνεχίζει να κάνει την ανήξερη, αναφορικά με την εν λόγω υπόθεση, επαναλαμβάνοντας μέσω του Γιάννη Οικονόμου ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά».

Απαντήσεις για τις αποκαλύψεις γύρω από την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Περιμένουμε να απαντηθεί από την κυβέρνηση για ποιο λόγο παρακολουθούσαν ένα δημοσιογράφο, εάν παρακολουθούσαν και άλλους, θέλουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν να είναι ο Πούτιν –και να είναι σίγουροι ότι θα απολογηθούν γι’ αυτό», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου:

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι άλλος ένας δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Reporters United», απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του συναδέλφου μας Θανάση Κουκάκη, ο οποίος τότε ερευνούσε ζητήματα που αφορούσαν Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφού ο Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ΕΥΠ σταμάτησε να τον παρακολουθεί. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, με αναδρομική ισχύ, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator, όπως αποκάλυψε το «Inside Story».

Να σημειωθεί ότι η “Εφημερίδα των Συντακτών” είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι άλλος ένας ρεπόρτερ, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από το κράτος.

Η ΕΑΞΤ καταδικάζει απερίφραστα κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές. Το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το σύνταγμα.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δικαστικής έρευνας για το θέμα αυτό και αναμένουμε άμεσες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL