Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Αργεί η αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη / Αργεί η αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίζεται η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρά τη μικρή πτώση στις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ από τις μετρήσεις στα λύματα φαίνεται να επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην πόλη.

Χθες το πρωί η εφημερία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έκλεισε με 31 νέες εισαγωγές ασθενών στις «κοβιντοκλινικές», ωστόσο μετά από πολύ καιρό υπάρχουν κενές κλίνες στις ΜΕΘ και μάλιστα έξι διατέθηκαν για non Covid περιστατικά. Ωστόσο, σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις με ασθενείς με κορωνοϊό. Οι γιατροί της πρώτης γραμμής προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στα «κόκκινα» και πως δεν πρέπει να δοθεί και πάλι το «λάθος μήνυμα» στην κοινωνία ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος. Γι' αυτό και δεν κρύβουν την ανησυχία τους από τη χαλάρωση των μέτρων και όχι για το κομμάτι της εστίασης, αλλά της νυχτερινής διασκέδασης. Τονίζουν συνεχώς τη σημασία του εμβολιασμού, αφού, όπως επισημαίνουν, στις ΜΕΘ φτάνουν κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστοι πολίτες.

Το 25% των κρουσμάτων είναι με Δέλτα

Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιεί επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στα λύματα της ΕΥΑΘ φαίνεται σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, αλλά ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι φορείς του SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 42.000, δηλαδή διπλάσιοι από τα ενεργά κρούσματα που καταγράφει αυτό το διάστημα ο ΕΟΔΥ.  Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι η επιμονή για επιβίωση της πιο λοιμογόνου σε σχέση με την  Όμικρον μετάλλαξης Δέλτα. «Οι αναλύσεις μας για την παρουσία των παραλλαγών του SARS-CoV-2 στα λύματα δείχνουν ότι από τον συνολικό αριθμό των 42.000 που υπολογίζεται ότι είναι φορείς και εκκρίνουν ιικό φορτίο οι 11.000 έχουν μολυνθεί από το πιο λοιμογόνο στέλεχος Δέλτα και οι 31.000 από το υπερμεταδοτικό στέλεχος  Όμικρον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος και πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάνου. Κατά τον ίδιο, «αυτό ερμηνεύει και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπου οι άνθρωποι που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και διασωλήνωση είναι φορείς του στελέχους Δέλτα».

Εύθραυστη σταθεροποίηση

Αναφορικά με το ιικό φορτίο, τα αποτελέσματα δείχνουν μια «εύθραυστη» σταθεροποίηση, καθώς παρατηρούνται διακυμάνσεις γύρω από ένα υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτά, η μέση τιμή των δύο μετρήσεων που έγιναν την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη ήταν σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο προηγούμενων ημερών, αλλά και σταθερή (-7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των αντίστοιχων ημερών μίας εβδομάδα πριν, δηλαδή στις 17 και 18 Ιανουαρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL