Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ανησυχεί τους επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών ανησυχεί τους επιστήμονες

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Tην ανησυχία τους σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό, που παρατηρείται την εβδομάδα που διανύουμε, εκφράζουν οι επιστήμονες.

Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η αύξηση αυτή των νεκρών από ιό, οφείλεται σε παραπάνω από έναν λόγους. Αρχικά στην επέλαση της Όμικρον. Επίσης στο γηρασμένο πληθυσμό που έχουμε ως χώρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στους ανεμβολίαστους αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Λινού: Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Δέλτα, αλλά κυρίως οφείλονται στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Όμικρον το προηγούμενο διάστημα.

«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Όμικρον και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Όμικρον 2», είπε η κ. Λινού μιλώντας στο MEGA.

Η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει. «Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», υπογράμμισε η καθηγήτρια, μιλώντας στο MEGA.

Δημόπουλος: Στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60 οφείλονται οι πολλοί θάνατοι

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σχολίασε πριν λίγα 24ωρα ότι η πανδημία δημιούργησε μία νέα πραγματικότητά στα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε όλον τον κόσμο.

Συγκριτικά με την Πορτογαλία, δηλαδή μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό και υποδομές, έχουμε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΟPEN και όπως εκτίμησε αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 60.

Κιουμής: Να εξεταστούν η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών».

Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο όπως τόνισε, μιλώντας στο OPEN θα πρέπει να εξεταστούν και πιο εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Καμία αποκλιμάκωση στην εξέλιξη της πανδημίας και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν βλέπει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος Νοσοκομείου Γεννηματά.

Η παθολόγος εξήγησε πως σε κάθε γενική εφημερία, τόσο στο Γ. Γεννηματάς όσο και στα μεγάλα νοσοκομεία σημειώνεται ρεκόρ συρροής ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο τμήμα COVID-19, με τους τελευταίους ασθενείς να μην έχουν κρεβάτι και να αναγκάζονται να περιμένουν για πάρα πολλές ώρες στο ΤΕΠ.

Όπως είπε το φαινόμενο παραμονής διασωληνωμένων σε κοινούς θαλάμους είναι καθημερινό. Σύμφωνα με την ίδια, την τελευταία εβδομάδα στο Γ. Γεννηματάς ήταν περίπου 10 διασωληνωμένοι εκτός θαλάμου και κάποιοι από αυτούς περίμεναν αρκετές ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL