Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Η απομόνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απομόνωση

τεστ κορωνοϊός
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στάθηκε στην πόρτα να περιμένει. Μάταια. Η άδεια εισόδου δεν θα ερχόταν και μαζί με αυτήν, πιθανότατα, δεν θα ερχόταν και το μεροκάματο.

Οι οδηγίες ασφαλείας ήταν σαφείς και σε κάθε περίπτωση άνευ εξαιρέσεων.  Ήταν γνωστό άλλωστε ότι οι εξαιρέσεις είναι το σωσίβιο αυτών που αδυνατούν να φτιάξουν έναν κανόνα, όπως συνήθιζε να λέει ο κύριος προσωπάρχης. Φυσικά, με τον απαραίτητο στόμφο και την ακαταμάχητη σιγουριά που του έδινε η υπακοή του στους κανόνες των ανωτέρων του.

Ο φύλακας της γυάλινης εισόδου που καθημερινά αντάλλασσε τις καλημέρες ή τις καληνύχτες μαζί της μετά βίας κοιτούσε προς τη μεριά της. Η ανημποριά του να διαλέξει πλευρά τον πάγωνε σε βαθμό που δυσκολευόταν ακόμα και να σηκώσει το κεφάλι να κοιτάξει την πόρτα της εισόδου, που ανοιγόκλεινε για όλους τους άλλους εκτός από εκείνη, που έπρεπε να περιμένει μια απόφαση. Χωρίς να παρίσταται, χωρίς να απολογηθεί, χωρίς να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η ετυμηγορία δε θα απέρρεε έπειτα από εξέταση των θέσεων.  Όχι του σκεπτικού. Και φυσικά θα αποφάσιζε εκείνος που έθεσε και τον κανόνα χωρίς τις εξαιρέσεις.

Η απολογία και η υπεράσπιση ήξερε ότι είναι δικαίωμα που παρέχεται στις δημοκρατίες. Αλλά μάλλον, συμπλήρωσε τη σκέψη της, απέχουμε κάμποσο από εκεί.

Παρέμεινε στη θέση της με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, τους ώμους κυρτούς μπροστά από το κρύο, αλλά τη θέλησή της να αντισταθεί ακέραια, ευθυτενή και αδιαπραγμάτευτη.

Και πώς να απολογηθεί; Για τι;

Στη μάχη της λογικής με το παράλογο είναι γνωστός ο νικητής. Το γνώριζε κι αυτό.

Είχε αποφασίσει να αντισταθεί και να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να μην εμβολιαστεί. Δύο χρόνια τώρα ήταν προσεκτική. Δεν νόσησε, δεν εξέθεσε σε κίνδυνο κανέναν, χρησιμοποιούσε συστηματικά τη μάσκα της και πλήρωνε από την τσέπη της τα τεστ. Δεν συνόδευε και δεν συνοδευόταν αφού δεν είχε πιστοποιητικό. Αυτό όμως το έβλεπε ως αποτέλεσμα της επιλογής της και όχι επιβολής.

Ο προσωπάρχης έφτασε μέχρι την είσοδο και πίσω από τη γυάλινη πόρτα την κοίταξε αυστηρά. Δίχως κάποια εξήγηση, χωρίς ανακοινώσεις. Κι έπειτα της γύρισε την πλάτη για να ξαναεμφανιστεί μετά από δύο λεπτά και με ζεστασιά να χαιρετήσει δύο εργαζόμενους που έβγαιναν από την είσοδο με τα τεστ τους θετικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL