Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Κορωνοϊός / Και όμως η Δέλτα είναι ακόμη ανάμεσά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Και όμως η Δέλτα είναι ακόμη ανάμεσά μας

εντατικη

Επίπλαστη μοιάζει η περιρρέουσα αισιόδοξη εικόνα για την πανδημία, που προβάλλουν κυβερνητικά στελέχη, φίλια προς τη «γαλάζια» παράταξη μέσα ενημέρωσης και λοιποί συνοδοιπόροι του Μαξίμου. Μάλιστα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Πέμπτης η Μίνα Γκάγκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ακολούθησαν αυτό το αφήγημα.

Βασικό επιχείρημα είναι η μείωση των κρουσμάτων, κάτι αποδεδειγμένα αληθές. Μετά την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες του 2021 και την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν μειωθεί αισθητά. Αστερίσκος στην κατάσταση το ότι η θετικότητα παραμένει ψηλά και πολλές φορές έχει ξεπεράσει το 20%.

Ωστόσο, αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν φαίνονται αισιόδοξα, αλλά ούτε τα προσεγγίζουν καν. Διπλές λίστες αναμονής -μία για κλίνες ΜΕΘ και μία για απλές κλίνες-, γεμάτα ράντζα στις εφημερίες, αυξημένες ροές στα επείγοντα και δεκάδες νεκροί καθημερινά συνθέτουν μία εκρηκτική εικόνα στις μονάδες υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα 7-13 Ιανουαρίου 4.040 ασθενείς πραγματοποίησαν εισαγωγή στα νοσοκομεία, δηλαδή 577,14 ανά ημέρα! Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα οι θάνατοι συνολικά έφτασαν τους 531, με ημερήσιο μέσο όρο 75,86 απώλειες...

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι αφενός η Δέλτα παραμένει ανάμεσα μας -όντας αρκετά παθογόνος- και αφετέρου ότι η  Όμικρον μπορεί να είναι ηπιότερη παραλλαγή, αλλά η τεράστια διασπορά της έχει κι αυτή τις τραγικές της συνέπειες.

Η  Όμικρον έχει επικρατήσει σήμερα σε ποσοστό περίπου 90%, ωστόσο το υπόλοιπο 10% της Δέλτα είναι υπαρκτό και συνεχίζει να πιέζει τα νοσοκομεία με χιλιάδες νοσηλείες και δεκάδες θανάτους.

Πίεση στα νοσοκομεία

Προς επίρρωση των παραπάνω, η ίδια η εμπειρία από τα νοσοκομεία που μεταφέρει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος ανέφερε ότι στα νοσοκομεία η μεγάλη πίεση οφείλεται στη Δέλτα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Δέλτα επιμένει, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ακόμα δεν έχουμε δει την αναλογία στο 50-50.

«Στις ΜΕΘ η Όμικρον είναι 5%-10%. Δεν έχουμε δει το αποτύπωμα της  Όμικρον ακριβώς. Μας κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα. Οι μονάδες μας είναι 100% γεμάτες. Είναι παλιά περιστατικά Δέλτα, που έχουν μεγάλες βλάβες και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε απλά τμήματα».

Παράλληλα, ο Ν. Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός, όπως και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Οι κόκκινες Περιφέρειες

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το διάστημα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 η μετάλλαξη Δέλτα αφορούσε το 54,36% των κρουσμάτων και η  Όμικρον το 45,37%.

Η Δέλτα κυριαρχεί σε 6 περιφέρειες, η  Όμικρον σε 5 και σε μια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Όσον αφορά την Αττική, η μετάλλαξη  Όμικρον αφορά σχεδόν το 60% των κρουσμάτων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό το καταγράφει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 71,67% και στην Κρήτη με 70,67%.

Αντίθετα, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί ακόμη πλήρως στη Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 96,4%, στην Πελοπόννησο με 78,65%, στην  Ήπειρο με 75% και στο Βόρειο Αιγαίο με 74,07%. Αυτά τα ποσοστά σήμερα έχουν μεταβληθεί, αλλά είναι ενδεικτικά για τις αντοχές της Δέλτα, ενώ η εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία οφείλεται κυρίως στα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Στο 5-10 η Όμικρον

«Στις ΜΕΘ η  Όμικρον είναι 5%-10%» επισημαίνει ο Νίκος Καπραβέλος, συμπληρώνοντας ότι η Δέλτα επιμένει και γεμίζει τα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και διασωληνεμένων ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL