Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Θεσσαλονίκη / Στήνουν σκηνικό εντάσεων στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Στήνουν σκηνικό εντάσεων στο ΑΠΘ

ΜΑΤ στο ΑΠΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Μόνιμη τείνει να γίνει η παρουσία των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φοιτητικοί σύλλογοι κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές του ότι εν μέσω πανδημίας το μόνο τους μέλημα είναι η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Χθες η ατμόσφαιρα στο καμπ του πανεπιστημίου «μύριζε μπαρούτι». Το σκηνικό έντασης είχε στηθεί από τα ξημερώματα, όταν ισχυρή αστυνομική δύναμη εισέβαλε σε χώρο του Χημικού, που τον είχαν καταλάβει φοιτητές του αντεξουσιαστικού χώρου και αλληλέγγυοι σε απάντηση για την επέμβαση των ΜΑΤ στο «Στέκι του Βιολογικού», μια κατάληψη που μετρούσε 34 χρόνια και τερματίστηκε πριν από λίγες ημέρες.  Όλα δείχνουν ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα «αχρείαστο» για πολλούς πανεπιστημιακούς «μέτωπο» στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Η χθεσινή εισβολή στο Χημικό έγινε στις 6 τα ξημερώματα και, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε για ώρα μεγάλη ένταση, ενώ έγιναν και 15 συλλήψεις ατόμων που βρίσκονταν στην κατάληψη. Σε λίγες ώρες έγινε το αναμενόμενο... Φοιτητές του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν σε νέα κατάληψη, αυτή τη φορά της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, και πραγματοποίησαν μαζί με αλληλέγγυους συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 15 συλληφθέντες. Για σήμερα προγραμματίζουν νέες συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας...

Επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας

«Διανύοντας μία από τις χειρότερες φάσεις της πανδημίας στη χώρα, φαίνεται πως το μόνο μέλημα της Πρυτανείας είναι η εφαρμογή κάθε πτυχής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και η επιβολή ενός κλίματος αστυνομοκρατίας μέσα στα ιδρύματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν εγγυάται με κανέναν τρόπο την υγειονομική προστασία των φοιτητών και τον μη αποκλεισμό τους από τις εξεταστικές» σχολίασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορίας Αρχαιολογίας και Γαλλικής Φιλολογίας για τη σπουδή των πρυτανικών αρχών να τερματίσουν με τα ΜΑΤ την κατάληψη στο «Στέκι του Βιολογικού» και όποια άλλη στη συνέχεια.

Θριαμβολογίες Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θριαμβολογώντας έκανε σαφές ότι η αστυνομία και τα ΜΑΤ θα μπαινοβγαίνουν στους χώρους των πανεπιστημίων. «Αυτά δεν είναι λόγια· είναι πράξεις πλέον. Απελευθερώθηκαν όλοι οι χώροι και αποδόθηκαν στους φοιτητές και τους καθηγητές στο ΑΠΘ. Και το ίδιο γίνεται και θα γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση και στο ΑΠΘ και σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας» δήλωσε περιχαρής ο Τ. Θεοδωρικάκος. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκτιμούν, πάντως, ότι στο ΑΠΘ θα έχουμε μακρά περίοδο εντάσεων...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL