Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σχολεία Κορωνοϊός / Πώς να αποφύγετε το χαρακίρι διαβάζοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία Κορωνοϊός / Πώς να αποφύγετε το χαρακίρι διαβάζοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι οδηγίες για τα σχολεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ προκάλεσαν πονοκέφαλο (το λιγότερο) στην συντριπτική πλειοψηφία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που προσπάθησαν να εντοπίσουν τι ισχύει για τις περιπτώσεις που τους αφορούν, σχετικά με τα test, την καραντίνα και την επιστροφή στο σχολείο, είτε για όσους είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα είτε για όσους ήρθαν σε επαφή με αυτά. Ακολουθεί μία προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» των οδηγιών:

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί πλήρως εμβολιασμένοι/νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο

Προσέρχονται στο σχολείο μόνο με αρνητικό self test 24ώρου, που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και επιδεικνύονται/δηλώνονται στο edupass.gov.gr πριν την προσέλευση στο σχολείο κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα είναι σχετικά βέβαιο μόνο για 7-8 ώρες, κατά συνέπεια το καλύτερο θα είναι να γίνεται το πρωί πριν την αναχώρηση για το σχολείο.

Θετικό self test μαθητή πρέπει να οδηγήσει σε άμεση απομόνωση του πιθανού κρούσματος και διενέργεια rapid test εντός 24 ωρών. Αν είναι και αυτό θετικό, ο μαθητής απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, ενώ αν είναι αρνητικό, επιστρέφει στο σχολείο επιδεικνύοντας/δηλώνοντάς το στο edupass.gov.gr.

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό

Προσέρχονται στο σχολείο μόνο με αρνητικό rapid test ή pcr test 48ώρου, που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και επιδεικνύονται/δηλώνονται στο edupass.gov.gr πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Θετικό rapid test ή pcr test εκπαιδευτικού πρέπει να οδηγήσει σε άμεση απομόνωση του κρούσματος. Για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης απαιτείται θετικό pcr test.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ (ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ)

Αφορά όλα τα περιστατικά που εντοπίζονται θετικά με όλα τα είδη τεστ και η διάρκειά της είναι το λιγότερο 5 ημέρες.

Το πότε λήγει η καραντίνα καθορίζεται από 2 προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν:

Αρνητικό τεστ την έκτη ημέρα από τον εντοπισμό του κρούσματος
- αρνητικό self test για μαθητές ή εκπαιδευτικούς πλήρως εμβολιασμένους/νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο
- αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό

Απουσία συμπτωμάτων (για όσους αρχικά είχαν συμπτώματα)
- απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες
- βελτίωση συμπτωμάτων
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που εντοπίστηκαν θετικοί και ολοκλήρωσαν την περίοδο απομόνωσης, κατά την επιστροφή στο σχολείο επιβάλλεται να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμη) ή διπλή μάσκα, για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών:

- από το θετικό τεστ, αν ήταν ασυμπτωματικοί
- από την αρχή των συμπτωμάτων, αν ήταν νόσησαν

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι σχολικές δραστηριότητες συνεχίζονται με παράλληλη διεξαγωγή συστηματικών τεστ, ως εξής:

1) πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό: Κάνουν τρία self test (παρέχεται ένα επιπλέον των αρχικών δύο), την πρώτη, τρίτη και πέμπτη ημέρα από την επαφή με το κρούσμα

2) ανεμβολίαστοι μη νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο: Κάνουν τεστ επί πέντε ημέρες από την επαφή με το κρούσμα
- μαθητές: rapid test την πρώτη, self test την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη, rapid test την πέμπτη (παρέχονται 2 rapid test και 1 self test επιπλέον των αρχικών δύο self test)
- εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό: rapid test την πρώτη και δεύτερη, self test την τρίτη, rapid test την τέταρτη και πέμπτη (παρέχονται 2 rapid test και 1 self test επιπλέον των υποχρεωτικών δύο rapid ή pcr test)

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Μαθητές πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες υποβαλλόμενοι σε ένα επιπλέον self test εβδομαδιαίως (τρία συνολικά σε διάστημα πέντε ημερών από την επαφή, την πρώτη, τρίτη και πέμπτη ημέρα).

Μαθητές ανεμβολίαστοι που δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο επιβάλλεται να απομονώνονται για 5 ημέρες από την τελευταία επαφή. Επιστρέφουν στο σχολείο εφόσον έχουν αρνητικό self test την πέμπτη ημέρα και εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί. Κατά την επιστροφή επιβάλλεται να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμη) ή διπλή μάσκα, για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό πλήρως εμβολιασμένοι με τρίτη δόση ή με δεύτερη δόση εντός 6μήνου (ή πρώτη δόση Johnson&Johnson το τελευταίο δίμηνο) ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, πρέπει να κάνουν rapid test ή pcr test την πέμπτη ημέρα από την επαφή.

Εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με δεύτερη δόση πέραν των 6 μηνών που δεν έχουν νοσήσει, επιβάλλεται να απομονώνονται για πέντε ημέρες από την τελευταία επαφή. Επιστρέφουν στο σχολείο εφόσον έχουν αρνητικό rapid test ή pcr test την πέμπτη ημέρα και εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί. Κατά την επιστροφή επιβάλλεται να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμη) ή διπλή μάσκα, για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL