Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Θεσσαλονίκη / Το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό καταγράφεται τις δύο τελευταίες ημέρες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι γιατροί της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού προειδοποιούν ότι το σύστημα δεν αντέχει άλλη πίεση και θα καταρρεύσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» καταλήφθηκε και η τελευταία απλή κλίνη στις κοβιντοκλινικές του και κάποιοι ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία για νοσηλεία. Παράλληλα, και οι 48 κλίνες στις ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες και ένας ασθενής ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό, από περίπου 40 που ήταν σε κάθε εφημερία το τελευταίο διάστημα, ανέβηκαν στις 57 και, σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ Νίκο Καπραβέλο, μόλις 2-3 από αυτές αφορούσαν σε τριπλοεμβολιασμένα άτομα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Νίκος Καπραβέλος
Σε μεγαλύτερη πίεση το σύστημα δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει το σύμπαν. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Τεράστια η διασπορά

Στη Θεσσαλονίκη, χθες, το 70% των μοριακών τεστ ήταν θετικό, ενώ για ακόμη μία ημέρα είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές σε δομές του ΕΟΠΥ και έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια rapid test. Η διασπορά τόσο της μετάλλαξης Όμικρον όσο και της Δέλτα συνεχίζει να καλπάζει και η πόλη καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε θετικά κρούσματα. Με αυτά τα δεδομένα, η ανησυχία είναι τεράστια για περαιτέρω έκρηξη κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων.

Το σύστημα δεν αντέχει

Ο Ν. Καπραβέλος για ακόμη μία φορά, αφού επισήμανε ότι «το σύστημα δεν αντέχει» και ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορούν να δεχτούν άλλη πίεση εξαιτίας του κορωνοϊού, τάχθηκε υπέρ του να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες. «Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δεν θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποιας μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα «δεν φτάνουν» και το ολικό lockdown είναι στο «τραπέζι» για να αντέξει το σύστημα Υγείας. «Το lockdown έχει την έννοια πρώτα να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό... Δεν είναι λύση το lockdown, αλλά όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή. Χθες 78 οι θάνατοι, αύριο πάνω από 100, το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο, με συγχωρείτε, όλα είναι στο τραπέζι. Δεν τελειώνει η πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε όλοι. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ανάφλεξη της πανδημίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη» προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL