Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σκάνδαλο Novartis / Έφεση κατά της απαλλαγής Μανιαδάκη - Πώς τον «κάρφωσε» ο Γεωργιάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Έφεση κατά της απαλλαγής Μανιαδάκη - Πώς τον «κάρφωσε» ο Γεωργιάδης

Μανιαδάκης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος που εξέδωσε προ ολίγων ημερών το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τον Νίκο Μανιαδάκη αναφορικά με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας στο σκάνδαλο Novartis, άσκησε η Εισαγγελία Εφετών. Πλέον, την υπόθεση θα εξετάσει το Συμβούλιο Εφετών από την αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, το Δικαστικό Συμβούλιο με απόφασή του και με ανάλογη εισαγγελική εισήγηση, απάλλαξε τον κ. Μανιαδάκη από την κατηγορία που απήγγειλε το 2018 εναντίον του η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία τότε, ανακάλεσε και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που είχε του χορηγηθεί αρχικά. Ο Ν. Μανιαδάκης είχε καταθέσει με το όνομα «Ιωάννης Αναστασίου».

Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου βασίστηκε στο ότι ο Νίκος Μανιάδακης ουδέποτε ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας. Η κατηγορία αφορούσε χρηματισμό αξιωματούχων από την Novartis.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας την επίμαχη περίοδο, είχε παραδεχτεί στο παρελθόν ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας είχαν δει και 13 e-mail μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του τότε υπουργού Υγείας, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το απαλλακτικό βούλευμα ο Ά. Γεωργιάδης έσπευσε να πανηγυρίσει ομολογώντας και πάλι ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν συνεργάτης του στο υπουργείο Υγείας, ενώ μόλις είχε απαλλαχθεί από τις κατηγορίες με το σκεπτικό ότι δεν ήταν διορισμένος συνεργάτης υπουργών Υγείας,

«Ο κ.Μανιαδάκης, συνεργάτης μου κατά το διάστημα της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας, εργαλειοποιήθηκε από την κα Τουλουπάκη και τελικά κατηγορήθηκε ως κομιστής χρημάτων της εταιρίας αυτής και σε μένα και σε άλλους. Απηλλάγη με βούλευμα ως απολύτως αθώος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μετά από όλα αυτά, η Εισαγγελία Εφετών πρόσβαλε το απαλλακτικό βούλευμα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του Ν. Μανιαδάκη, Θόδωρο Μαντά, το προσβαλλόμενο πλέον βούλευμα έκρινε πως «στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL