Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.7°C
1 BF 93%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
0 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.0°C6.2°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C6.4°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-0.5°C0.9°C
4 BF 40%
Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος / Το πουλόβερ της Novartis και ο... άτυπος σύμβουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος / Το πουλόβερ της Novartis και ο... άτυπος σύμβουλος

Νίκος Μανιαδάκης. Καθηγητής του Τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Άγνωστος μέχρι τις αρχές του 2017 στο ευρύ κοινό, γνωστός όμως σε όλους όσοι είχαν σχέση ή ασχολούνταν πιο συστηματικά με θέματα υγείας, φαρμάκων και συνεδρίων.

Τότε, τον Ιανουάριο του 2017, και αφού το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, ο κ. Ν. Μανιαδάκης δήλωνε ότι “δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο ή επιτροπή σχετική με την έγκριση, τιμολόγηση ή αποζημίωση φαρμάκων” και ότι “η συμπολιτευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία”.

Λίγο-πολύ δήλωνε ότι είναι ο “εμπειρογνώμονας” για την πολιτική Υγείας υπουργών της περιόδου αυτής αλλά ουδεμία σχέση είχε με “τιμολόγηση ή αποζημίωση φαρμάκων”.

Ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2017, η “Εφημερίδα των Συντακτών” αποκάλυψε ότι όχι μόνον είχε, αλλά παραείχε σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων αφού συμμετείχε στις διαδικασίες έχοντας ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο σε αυτές. Η εφημερίδα μάλιστα έφερε στο φως τότε 13 mail μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013 - Ιούνιος 2014.

Από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των δύο φαινόταν πως ο κ. Μανιαδάκης είχε λόγο για τις τιμολογήσεις φαρμάκων. Τότε ο καθηγητής, αν δεν κάνουμε λάθος, δεν έκανε καμιά δήλωση για το θέμα. Αντίθετα, δήλωση έκανε, απαντώντας στην “Εφ. Συν.” ο κ. Άδ. Γεωργιάδης παραδεχόμενος ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν “άτυπος σύμβουλός του, αλλά δεν συμμετείχε στην τιμολόγηση”.

Υπήρξε λοιπόν καθ’ ομολογίαν του κ. Γεωργιάδη σύμβουλός του και εξ όσων έγιναν γνωστά είχε “αντίστοιχη δραστηριότητα” κοντά στους κ. Ανδ. Λοβέρδο, Μ. Βορίδη, Ανδ. Λυκουρέντζο, ενώ χρημάτισε και σύμβουλος του Μ. Σαλμά.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος ήταν και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το φάρμακο με την τρόικα. “Δεδομένης της διεθνούς φήμης του και σταδιοδρομίας, ήταν και αξιόπιστος με την τρόικα” γράφει ο τότε υπουργός Υγείας και σήμερα αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης για τον ταλαντούχο κ. καθηγητή.

Και γιατί “ταλαντούχος”;

Διότι είχε (όπως δημοσίευσε το περιοδικό “Hot Doc” τον Σεπτέμβριο του 2012) μια εταιρεία, ως διαχειριστής της οποίας εμφανιζόταν η σύζυγός του και γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, που εισέπραττε ποσά για μελέτες - από φαρμακοβιομηχανίες. Είχε όμως δημιουργηθεί και άλλη μία εταιρεία με την ονομασία Evroston, στην οποία ο “πολυπράγμων” κ. καθηγητής κατείχε το 60%, και η οποία είχε ως αντικείμενο θέματα της Υγείας.

Δηλαδή ο “αξιόπιστος με την τρόικα” και διαπραγματευτής του Δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκων εισέπραττε από τις φαρμακοβιομηχανίες για “μελέτες” που φυσικά ουδέποτε έγιναν γνωστές...

Ο λαμπρός αυτός... “άτυπος σύμβουλος” ενός (;), δύο (;), τριών (;), τεσσάρων (;), πέντε (;) “γαλαζοπράσινων” υπουργών Υγείας σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ζήτησε αρχικά καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στους εισαγγελείς για να καταθέσει.

Φέρεται να ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση Novartis. Φαίνεται όμως ότι προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του, με αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελέων, παρά την προσπάθειά του να παραπλανήσει τις αρχές για να κρύψει τη δική του δράση.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, και κατηγορούμενος τώρα, πιάστηκε λίγο πριν διαφύγει στην Ισπανία στο αεροδρόμιο. Οι λεπτομέρειες της σύλληψης έγιναν λίγο - πολύ γνωστές, καθώς και η επιχείρηση να στείλει την οικοσκευή του στο εξωτερικό.

Ένας λοιπόν από τους “κουκουλοφόρους”, κατά την προσφιλή ρητορική της Ν.Δ., μερίδας στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και φιλικών προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ, αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως, ο αξιότιμος καθηγητής με το τόσο πλούσιο βιογραφικό και την ακόμη πιο πλούσια δραστηριότητα, ο “ευκατάστατος”, πολυπράγμων, “διεθνούς φήμης” και “αξιόπιστος για την τρόικα” καθηγητής κ. Νίκος Μανιαδάκης ήταν και πολύ γνωστός και “άριστος εμπειρογνώμων” για υπουργούς Υγείας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα λοιπόν που η “κουκούλα” έχει “βγει”, τι άραγε σημαίνει η σιωπή τους για τον εξαίρετο αυτόν συνεργάτη τους, συνομιλητή και “άτυπο σύμβουλό” τους όταν ήταν υπουργοί;

Ή μήπως ούτε τον γνωρίζουν, ούτε ποτέ τον είδαν, ούτε ποτέ πήραν mail, ούτε ποτέ μίλησαν μαζί του, ούτε ποτέ άκουσαν το όνομά του; Ίσως να ανήκει τώρα στον παγωμένο κόσμο του “Υπέρτατη Θούλη”, στη ζώνη Κάιτερ, εκεί κοντά στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL