Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Γιώργος Παπαχρήστος / Αυτοκτονικοί ισχυρισμοί στην αγωγή κατά ΑΥΓΗΣ – Καρτερού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Παπαχρήστος / Αυτοκτονικοί ισχυρισμοί στην αγωγή κατά ΑΥΓΗΣ – Καρτερού

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων εκδικάστηκε χθες η αγωγή του δημοσιογράφου της εφημερίδας Τα Νέα Γιώργου Παπαχρήστου κατά του Θανάση Καρτερού και της ΑΥΓΗΣ για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του.

Μολονότι ο Γ. Παπαχρήστος δεν κατονομάζεται στο συγκεκριμένο κείμενο, στην αγωγή του υποστηρίζει ότι σημεία από το άρθρο του Θ. Καρτερού τον εμφανίζουν ως κατευθυνόμενο όργανο εμπαθούς δημοσιογραφίας, εντεταλμένο σε δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του Αλ. Τσίπρα. Για να τεκμηριώσει, μάλιστα, τον ισχυρισμό του ότι το κείμενο αναφέρεται προσωπικά σε αυτόν, επικαλείται αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου σε δύο παλιότερα δημοσιεύματά του: τις υποτιθέμενες παράνομες συναλλαγές που γίνονταν από το πολιτικό γραφείο του Ν. Παππά και του Χρ. Σπίρτζη και την υποτιθέμενη κρουαζιέρα που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας με το κότερο του Τσέχου μεγαλομέτοχου του ΟΠΑΠ. Και τα δύο αυτά δημοσιεύματα ο Γ. Παπαχρήστος είχε υποχρεωθεί να τα ανακαλέσει ως συκοφαντικά και ανυπόστατα. Ο δημοσιογράφος των Νέων ισχυρίζεται επίσης ότι φωτογραφίζεται από τον τίτλο του άρθρου («Γάμα»), που είναι το πρώτο γράμμα του μικρού του ονόματος.

Η πλευρά του Θανάση Καρτερού και της ΑΥΓΗΣ, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γιάννη Ματζουράνη, Βασίλη Γεωργόπουλο και Ουρανία Βλαχέα και με μάρτυρες τον Κώστα Βαξεβάνη και τον ίδιο τον Θανάση Καρτερό, υποστήριξε ότι το κείμενο δεν αναφέρεται προσωπικά στον Γ. Παπαχρήστο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος δημοσιογραφίας, το οποίο κατ’ εντολή επιχειρηματιών και πολιτικών επιχειρεί συστηματικά να αφοπλίσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας προσωπικά στον πρόεδρο και στα στελέχη του. Ο τίτλος του δεν είναι αρχικό γράμμα κανενός ονόματος, αλλά προστακτική του γνωστού ρήματος και καταδεικνύει με σκληρό τρόπο το είδος και το ύφος των διαταγών με τους οποίους αυτό το είδος της εντελλόμενης δημοσιογραφίας παρακινείται στη δολοφονία χαρακτήρων. Τυπικό δείγμα της δημοσιογραφίας αυτής είναι και τα δύο συγκεκριμένα συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο κείμενο του Θ. Καρτερού ως παράδειγμα δημοσιογραφικής χυδαιότητας και τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αναφέρονται στον Γ. Παπαχρήστο, γιατί είχαν αναπαραχθεί ευρύτατα. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρακτηρισμοί του κειμένου είναι σκληροί, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί.

Ο Μανώλης Βασιλάκης

Ως μάρτυρας από την πλευρά του Γ. Παπαχρήστου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης. Ο Μ. Βασιλάκης είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει άλλη κατευθυνόμενη δημοσιογραφία «πλην αυτής που κάνουν η ΑΥΓΗ και ο Ριζοσπάστης», και παρομοίασε την ΑΥΓΗ με την παλιά Αυριανή. Ο μάρτυρας δεν απάντησε στο ερώτημα του Γ. Ματζουράνη αν υπάρχει δημοσιογραφία που χτυπά συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει στο ερώτημα της υπεράσπισης αν έχει υπόψη του τι είναι η λίστα Πέτσα και είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν δημοσιογράφοι που κατευθύνονται πολιτικά, «αλλά όχι στην Καθημερινή ή στο Συγκρότημα Λαμπράκη». «Μόνο κάτι κομματόσκυλα» συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης και της έδρας. Σε ό,τι αφορά τα δύο συκοφαντικά δημοσιεύματα που αναφέρει ως παραδείγματα ο Θ. Καρτερός στο άρθρο του, είπε ότι υποδεικνύουν αποκλειστικά τον Γ. Παπαχρήστο και ότι δεν θυμάται τον θόρυβο που είχε γίνει γύρω από αυτά.

Οι καταθέσεις Βαξεβάνη και Καρτερού

Καταθέτοντας υπέρ της ΑΥΓΗΣ και του Θ. Καρτερού, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης είπε ότι συνδέεται φιλικά τόσο με τον αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ όσο και με τον Γ. Παπαχρήστο, αλλά τον ενδιαφέρει να υπηρετήσει την αλήθεια. Επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα άρθρο γνώμης, που είχε στόχο να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας και δεν μπορούσε να θεωρηθεί προσβλητικό για κανένα πρόσωπο.

«Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να κατονομάσω τον Παπαχρήστο αν θεωρούσα ότι έχω να πω κάτι προσωπικά σε αυτόν» είπε στην κατάθεσή του ο Θ. Καρτερός. «Δεν τα βάζω μαζί του στο συγκεκριμένο κείμενο. Τα βάζω με όλο τον εσμό της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας που λειτουργεί με αυτόν τον χυδαίο τρόπο προσβάλλοντας τη δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Γ. Παπαχρήστος κατέθεσε τη συγκεκριμένη αγωγή αμέσως μετά από μια άλλη αγωγή που κατέθεσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα σχετικά με τους όρους ενοικίασης του σπιτιού του στο Σούνιο. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL