Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Κορωνοϊός / Θα παρελάσει νέος μαύρος Νοέμβριος στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θα παρελάσει νέος μαύρος Νοέμβριος στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Βέβαιοι ότι θα ζήσουμε έναν νέο μαύρο Νοέμβριο στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, δηλαδή γιατροί και ειδικοί επιστήμονες, ειδικά όταν βλέπουν ότι με απίστευτη χαλαρότητα προχωράμε σε εορταστικά «πανηγύρια» ενόψει των επετείων της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις πόλεις.

Οι επιστήμονες ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του SARS-CoV-2 στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές που βρίσκονται ήδη στο βαθύ κόκκινο και που όλα δείχνουν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ήδη πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί εκ νέου τα νοσοκομεία της περιοχής.

«Εγκληματική» χαρακτήρισε την αναμενόμενη υπερσυγκέντρωση του κόσμου τόσο στον Ι.Ν. Αγίου Δημήτριου όσο και στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν μάλιστα το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στην πόλη είναι χαμηλό, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. «Το λέμε με όλη τη σημασία της λέξης στην κυβέρνηση, τώρα που βλέπουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιβαρύνονται, προς θεού, να ξανασκεφτούν τις παρελάσεις...» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σημαντική έξαρση της πανδημίας, που αν δεν ανακοπεί, το σύστημα Υγείας μοιραία θα αποδιοργανωθεί. «Θα αναγκαστούμε σε εφιαλτικές επιλογές που τις ζήσαμε. Τι να επιλέξω, να πάρω τον νέο, που είναι που πιο ελαφριά και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, ή να πάρω τον πιο ηλικιωμένο, που είναι πιο βαριά και δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες;» ανέφερε σε δραματικό τόνο, ενώ επισήμανε και ότι υπάρχει μια «χαλάρωση επικίνδυνη σε σχέση με τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μολύνονται και διασπείρουν τον ιό, γι’ αυτό και ανησυχούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Θα πεθαίνει κόσμος στους διαδρόμους

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο πνευμονολόγος - συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας στο ίδιο νοσοκομείο Αδαμάντιος Φλώρος, που κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουμε στον δρόμο που σήμερα βαδίζουμε, «ένα ποσοστό 40% που δεν εμβολιάζεται θα καταλήξει κάποια στιγμή να πεθάνει στον διάδρομο κάποιου νοσοκομείου», διότι το σύστημα θα αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών. «Οι εμβολιασμένοι, επειδή και αυτοί μολύνονται και ακολούθως μεταδίδουν, θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης, μάσκα, γυαλιά, απολύμανση» τόνισε, ενώ επιβεβαίωσε τις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, όπως και ότι υπάρχουν ακόμη διασωληνωμένοι που περιμένουν μια κλίνη σε ΜΕΘ.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι σήμερα τα νοσοκομεία είναι πιο απογυμνωμένα από νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αφού μόνο στο «Παπανικολάου» λείπουν οι εβδομήντα έμπειροι νοσηλευτές που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ και βγήκαν σε αναστολή διότι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Μόλις το 10% των κενών αυτών θέσεων έχει καλυφθεί, ενώ ο Αδ. Φλώρος πρότεινε την επιστροφή αυτών των εργαζόμενων και να απασχοληθούν αποκλειστικά στις κλινικές και τις ΜΕΘ Covid-19.

Τεράστια η διασπορά σε Ημαθία και Πιερία

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη στο βαθύ κόκκινο.  Ίδια ή και χειρότερη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζουν και άλλες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η Ημαθία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει τριψήφιους αριθμούς σε κρούσματα, αλλά ήδη προετοιμάζονται και εκεί παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην περιοχή της Νάουσας τα ενεργά κρούσματα Covid-19 ξεπερνούν τα 300 και τοπικοί παράγοντες αποδίδουν την έξαρση της πανδημίας σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασπορά στα σχολεία και την έλλειψη σοβαρών ελέγχων στον χώρο της διασκέδασης. Τα αποτελέσματα από τα τελευταία rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δείχνουν υψηλή θετικότητα, γύρω στο 7% σε Νάουσα, Βέροια και Αλεξάνδρεια, ενώ υψηλή θετικότητα υπάρχει και στην Πιερία, που καθημερινά καταγράφει μερικές δεκάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και στις Σέρρες, στην Πέλλα κ.α.

Στις Σέρρες, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου, χθες 4 ασθενείς, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι, περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ διότι και οι 10 κλίνες που διαθέτει το νοσοκομείο ήταν γεμάτες... Με τα παραπάνω δεδομένα, οι προβλέψεις της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 5.000 κρούσματα τον Νοέμβριο προμηνύουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL